Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na stavbu hospice na Vysočině zatím sdružení nesehnalo peníze. Jeho vznik je pořád nejistý

Vznik lůžkového hospice na Vysočině je pořád nejistý. Spolek, který o jeho vybudování usiluje čtvrtým rokem, na projekt zatím nesehnal peníze, řekla předsedkyně spolku Ludmila Novotná. Centrum paliativní péče by chtěl Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy vytvořit v Havlíčkově Brodě. Tématu se dotkne i odborná konference s názvem Den hospicové a paliativní péče, která ve městě bude 4. dubna.

Vysočina je jedním z posledních krajů bez lůžkového hospice. Podobně na tom byl Karlovarský kraj, který by ale měl hospic otevřít v blízké době.

Na Vysočině se o vznik hospice snaží tým lidí, kteří se zabývají péčí o vážně nemocné lidi. Původně počítal se stavbou v krajské Jihlavě, ale tamní zastupitelé před rokem prodej pozemku pro hospic neschválili.

Spolek následně projekt upravil a umístil do sousedství havlíčkobrodské nemocnice. Tamní městské zastupitelstvo záměr prodeje pozemku, na němž by mohla budova stát, projednalo loni na červnovém zasedání. Od té doby nenastal posun. „Počítáme s tím, že až spolek sežene finanční prostředky, že se na město obrátí. Jsme připraveni k jednání,“ řekl starosta Jan Tecl (ODS).

Centrum paliativní péče by podle spolku mělo mít 18 lůžek pro umírající.  Obsahovat by mimo jiné mělo i poradnu pro nevyléčitelně nemocné a jejich příbuzné. „Rádi bychom také, aby tam byl do budoucna stacionář pro onkologicky a nevyléčitelně nemocné,“ uvedla Novotná. Náklady na stavbu by zřejmě přesáhly 100 milionů korun. Vyjednávání o státní dotaci je podle Novotné nyní složité i vzhledem k současné politické situaci.

Zástupci Kraje Vysočina zatím za prioritu označovali domácí hospicovou péči. Paliativní péči poskytují i zdravotnická a sociální zařízení kraje.  Na konferenci o paliativní péči v Havlíčkově Brodě se budou odborníci zabývat možnostmi paliativní péče v různých zařízeních. Podrobnosti jsou na webu spolku.

Autoři

Štítky hospic, péče, paliativa, Mezi stromy, Kraj Vysočina, Havlíčkův Brod, Karlovarský kraj, Jan Tecl, ODS, Jihlava, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stavbu hospice na Vysočině zatím sdružení nesehnalo peníze. Jeho vznik je pořád nejistý | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.