Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vodáci odemykali řeku Jihlavu, jarní splutí letos absolvovalo dvacet pět lodí

Na tříkilometrový závod po řece Jihlavě z Kostelce u Jihlavy do Dvorců vyrazilo v sobotu 25 lodí. Jarní splutí je už 28 let tradiční akcí Vodáckého klubu Jihlava, podvanácté je jeho součástí i závod z Kostelce do Dvorců.

Nadšence v minulosti nezastavil sníh ani led lemující říční koryto. Jen jednou muselo být splutí zrušeno kvůli suchu. Dnes byla hloubka řeky asi 35 centimetrů, podle vodáků na hranici splutí.

Vodácký klub proto připravil pro zájemce na půjčení jen plastové lodě, které jsou podle Ivana Konečného, předsedy Vodáckého klubu Jihlava, spolu s kajaky schopné si s nízkou hladinou poradit. „Problém nám dělá přítok Třešťský potok, na kterém dělají rybáři výlovy a průtok dost kolísá. Hladinu ovlivnil také mráz minulý týden, který zpomalil tání,“ řekl Konečný. Právě od soutoku Jihlavy s Třešťským potokem dnes po půlminutových intervalech lodě na závod vyrážely.

Řeka Jihlava je podle vodáků krásná, sjet se dá ale obvykle jen v jarních měsících nebo po vydatných deštích. „Velmi pěkný úsek je odsud do Dvorců, což je trasa závodu. Jsou tam krásné přírodní meandry,“ popisuje Konečný.

S jarním splutím začínal klub jako s velikonoční akcí, jenže v dubnových termínech už byla řeka Jihlava mnohdy kvůli nedostatku vody nesjízdná. Před šesti lety se proto datum konání ustálilo na konci března. „Počasí už bývá slušné.“

Nenamočit se ale nebývá jednoduché. „Dost často se mi podaří nedojet suchý. Jeden rok jsem si jako háčka vzal nezkušeného nováčka. To byla chyba. Než jsme dojeli do Rantířova, tak jsme se 'cvakli' pětkrát,“ zavzpomínal na startu dnešního závodu Petr Kříž na splutí, které musel tehdy v polovině cesty do Jihlavy vzdát. „Sněžilo a zjistil jsem, že prostě začínám tuhnout. Bylo to jedinkrát, kdy jsem cestu nedokončil,“ řekl.

Radim Bulant, který je členem vodáckého klubu od jeho založení před asi 30 lety a už v minulosti ochutnal vítězství v závodu, řekl, že sníh a led bývá běžnou součástí akce. „Jako malí kluci jsme se museli ke břehu prolámat ledem, když jsme chtěli vylézt. To jen letos je to nějaké slabší,“ řekl. V Kostelci bylo tentokrát nad nulou, zataženo a bezvětří.

Foto kanak.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, Dvorec, Kostelec, Třešťský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci odemykali řeku Jihlavu, jarní splutí letos absolvovalo dvacet pět lodí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.