Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Turisté na Vysočině zahájili sezónu v mrazu. Sešlo se jich víc než šest set

Tradiční zahájení turistické sezony na Vysočině, které se v sobotu konalo v Jihlavě, si přes mrazivé počasí s občasným sněžením nenechaly ujít stovky lidí. Cesty do přírody odemkli turisté symbolickým klíčem dopoledne na Masarykově náměstí. Pak je čekaly otevřené městské památky včetně jihlavského podzemí, komentované prohlídky a výšlapy zaměřené i na hornickou minulost Jihlavy, z nichž nejdelší měřil 35 kilometrů.

Místopředsedkyně oblastního výboru Klubu českých turistů (KČT) Marie Vincencová přijela z Humpolce. „Chumelilo nám celou cestu, trošinku do toho začal i déšť,“ řekla. Při slavnosti se počasí v Jihlavě přece jen trochu umoudřilo. Turistů se tam sešlo přes šest set.

Zahájení jarní turistické sezony pořádal Klub českých turistů na Vysočině už po sedmadvacáté, místo konání se pravidelně mění. Dnešní program se nesl v duchu připomínky letošních 130 let existence KČT a 100. výročí vzniku Československa.

V kalendáři klubu na Vysočině bylo pro letošek 77 akcí, do konce roku jich zbývá ještě šest desítek. Některé turistické pochody se konají pravidelně téměř půl století. Mezi nejstarší se řadí Havlíčkobrodská padesátka, jejíž 49. ročník se uskuteční 1. září. Někde mohou lidé s turisty putovat i v noci nebo se s nimi mohou vydat po stopách známých osobností.

Pochod Jarní Vysočinou po stopách Karla Havlíčka Borovského se v Havlíčkově Brodě uskuteční už příští víkend. Nabídne trasy od deseti do 60 kilometrů. Letošní program KČT na Vysočině tradičně uzavře populární silvestrovský výstup na Javořici, jehož se účastní několik tisíc lidí.

Na Vysočině má KČT ve 22 odborech více než 1 700 členů, podle Vincencové se počet v posledních letech výrazněji nemění. Nejstarších členů ubývá, ale nově se hlásí někdy i celé rodiny s dětmi. Na Vysočině je podle údajů kraje vyznačeno 2 480 kilometrů cyklotras a téměř 3 200 kilometrů pěších a lyžařských tras. Obnova se každoročně týká třetiny značek. Práce dotuje kraj, letos od něj na ně KČT dostal 370 tisíc korun.

Otevírání turistické sezóny 2018

Neděle, 18. března 2018, 11:51

Otevírání turistické sezóny 2018
Otevírání turistické sezóny 2018

Autoři | Foto Lukáš Březina

Štítky Kraj Vysočina, Klub českých turistů, Jihlava, mráz, vznik Československa, Karel Havlíček Borovský, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Turisté na Vysočině zahájili sezónu v mrazu. Sešlo se jich víc než šest set | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.