Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Některá města na Vysočině uvítají nový rok ohňostrojem, nejvíce za něj zaplatí krajská Jihlava

Některá větší, ale i menší města na Vysočině si konec starého roku a příchod nového roku připomenou slavnostním ohňostrojem. Některá města se však bez hlučné zábavy tohoto druhu obejdou a pro tento rok vsadí na klidné setkání lidí u stánků s teplými nápoji, navíc ušetří desetitisíce korun.

Začátek nového roku má tradičně spojený s ohňostrojem krajská Jihlava. 1. ledna od 17 hodin budou zástupci vedení města nalévat lidem svařené víno, o půl hodiny později začne komponovaný ohňostroj. Jihlavská radnice na něj vynaloží podobně jako loni přibližně 75 tisíc korun.

Již několik let slaví příchod nového roku ohňostrojem s hudbou a novoročním přípitkem lidé v Telči. Náklady na tuto akci se vyšplhají přibližně na 50 tisíc korun. „Jsou to určité náklady, ale na náměstí se sejdou lidé nejen z města, ale i řady okolních obcí. Sejdou se, občerství se, vzájemně si popovídají,“ sdělila Věra Peichlová z městského odboru kultury. Na náměstí Zachariáše z Hradce v přibližně pětitisícovém městě se podle ní díky ohňostroji sejde kolem 3 tisíc lidí.

Ve Žďáru nad Sázavou bude novoročnímu ohňostroji na náměstí Republiky předcházet vystoupení pěveckého sboru. Město na něj vydá stejně jako loni kolem 60 tisíc korun.

V dalším okresním městě Vysočiny - v Pelhřimově ohňostroj nepořádají. Lidé se na Silvestra sejdou na Masarykově náměstí u stánku U Stromečku. „Přijdou lidé z Pelhřimova i širokého okolí, poslechnou si sérii koncertů, povídají si a popíjejí k tomu něco dobrého. Nejedná se ale o žádnou organizovanou akci,“ upřesnila mluvčí pelhřimovské radnice Alexandra Knapová. Město proto podle Knapové nemá s oslavami konce roku žádné náklady.

Havlíčkův Brod kvůli vysokým nákladům novoroční ohňostroje také nepořádá.  „Raději peníze investujeme například do oprav chodníků, což je pro město prospěšnější,“ vysvětlil starosta Jan Tecl (ODS). Město podle něj také slyší na prosby majitelů zvířat a zejména psů, jejichž miláčkové by kvůli petardám trpěli.

Novoroční ohňostroj uvidí lidé na Karlově náměstí v Třebíči, začátek bude v podvečer. Lidé ho uvidí poté, co je pozdraví starosta města. Radnice za ohňostroj zaplatí stejně jako loni kolem 60 tisíc korun. „Budeme šťastní, když přelom roku ve městě nedopadne jako loni, kdy jsme tu měli vraždu,“ podotkla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK

Štítky ohňostroj, nový rok, Kraj Vysočina, Jihlava, radnice, silvestr, Jan Tecl, Pelhřimov, ODS, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některá města na Vysočině uvítají nový rok ohňostrojem, nejvíce za něj zaplatí krajská Jihlava | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.