Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Třešti začala unikátní Betlémská cesta. Je možno navštívit třináct betlémářských rodin

Hned ve třinácti třešťských rodinách se dnes pro zájemce otevřela takzvaná Betlémská cesta. Návštěvníci si mohou až do 2. února příštího roku přímo v domácnostech prohlédnout domácí vyřezávané betlémy a případně si popovídat s jejich tvůrci.

Betlémská cesta je v Česku unikátní, o prohlídku betlémů bývá velký zájem, na betlémy se přichází podívat stovky lidí.

V třešťských betlémech jsou zaznamenány nejen biblické příběhy, ale také kus místní historie. Příběh narození Ježíše Krista přenesla většina místních betlemářů na Českomoravskou vrchovinu. Odehrává se v krajině plné kopců, protkané potůčky a zamrzlými rybníky, kde nechybí pasoucí se ovečky, husopasky či koňské povozy. V některých však také na stráních rostou palmy. Lidé přinášející dary připomínají známé postavičky z města.

Na betlém se mohou lidé přijít podívat například do dílny na dvoře rodinného domu Evžena Hamtáka. Betlemář s předstihem betlém přestavěl, vyměnil starý mech, na konstrukci našrouboval pařezy a drátem připevnil stromovou kůru. Veškerý materiál - například pařezy či mech - sbírají betlemáři už od poloviny října.

Loni se přišlo na betlém k Hamtákům podívat asi 800 lidí. Letos v rodině očekávají podobnou návštěvu. „Musíte mít trpělivost, často lidi dorazí kolem poledne, když zrovna obědváme,“ řekl s úsměvem Hamták. Dělí prý zájemce zhruba na třetiny. „Třetinu lidí to hodně zajímá, vydržíme si povídat klidně i hodinu. Další jdou zkontrolovat, jak se betlém změnil od loňska, a poslední třetina přijela se zájezdem a jdou si víceméně splnit povinnost,“ doplnil betlemář.

Na webu města Třešť  najdou lidé mapku se zastaveními, kde je možné betlémy vidět.  S předstihem začala výstava v Schumpeterově domě v expozici Spolku přátel betlémů. Betlémy lidé najdou například také v Muzeu Vysočiny a na zámku, v kostele sv. Kateřiny a ve vestibulu sídla firmy Podzimek. Tři rodinné betlémy jsou od 1. prosince tradičně vystaveny také v Jindřišské věži v Praze.

Podle místostarostky Evy Požárové je Betlémská cesta největší turistickou atrakcí ve městě. Město očekává její zapsání na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR.

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj ČTK

Štítky Třešť, rodina, Ježíš Kristus, Česko, Českomoravská vrchovina, Muzeum Vysočiny Jihlava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třešti začala unikátní Betlémská cesta.  Je možno navštívit třináct betlémářských rodin | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.