Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině pomohou informovat o výpadcích proudu hasiči

O větších výpadcích v dodávkách elektrického proudu, jaké nastaly i po loňské vichřici Herwart, zřejmě pomohou obyvatele informovat krajští hasiči rozesíláním hromadných textových zpráv starostům. Službu s nimi na Vysočině tento týden testovala energetická firma E.ON, která ji postupně plánuje rozšířit na celé své distribuční území, dnes oznámil vedoucí oblastního managementu E.ON Lukáš Svoboda.

„Vysočinu považujeme za pilotní region,“ uvedl Svoboda. Po vichřici loni v říjnu byla v některých oblastech kraje obnovena dodávka elektřiny až po několika dnech. „Co v této situaci lidem nejvíce chybělo, byl dostatek aktuálních informací, kdy mohou znovuzapojení očekávat,“ uvedl ve zprávě hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD).

Firma E.ON počítá s tím, že teď v případě větších výpadků elektřiny předá její centrální dispečink informace hasičům. „My jsme následně schopni informovat všechny starosty v postižených oblastech formou hromadné SMS zprávy v řádu několika desítek minut,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiří Němec. Poznamenal, že výpadky mohou postihovat i tyto komunikační kanály, protože síť mobilních operátorů nemusí být v problematických místech plně funkční.

Krajští hasiči už stejně starostům předávají například výstrahy před extrémy počasí. Dohoda s energetiky by mohla být uzavřena v nejbližší době.

Testování služby podle firmy E.ON potvrdilo, že spolupráce s hasiči umožní energetikům informovat o výjimečné situaci starosty ve velmi krátké době.  Podle Svobody se tak postižené domácnosti dostanou k aktuálním informacím snadněji a nebudou je muset hledat na firemních webových stránkách nebo získávat voláním na zákaznickou linku.

E.ON zásobuje elektřinou více než 1,5 milionu odběrných míst, tedy asi 2,8 milionů obyvatel na Vysočině, v jižních Čechách, na jižní Moravě a ve Zlínském a Olomouckém kraji. Na celé toto území plánuje spolupráci s hasičským záchranným sborem a obecními úřady rozšířit během letošního jara

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky výpadek, proud, hasiči, informace, Kraj Vysočina, E.ON, orkán Herwart, elektřina, Hasičský záchranný sbor, Jiří Běhounek, ČSSD, Jiří Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině pomohou informovat o výpadcích proudu hasiči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.