Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava letos vybuduje chráněné bydlení i cyklostezku k továrnám

Jihlava letos s pomocí evropských dotací připraví dva chráněné byty, v každém budou bydlet čtyři lidé s postižením. Radní města projednali také přípravu dalších dotovaných projektů s náklady okolo 150 milionů korun, na které začne město vybírat stavební firmu. Mezi ně patří i odstavné parkoviště a tříkilometrová cyklostezka do průmyslové zóny. Stavby by měly být hotovy do konce září, řekl novinářům náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).

Na chráněné bydlení už radnice stavební firmu má. Výběr ale musela opakovat, protože v prvním kole se nikdo nepřihlásil. „Ve druhém kole se přihlásily dvě firmy,“ uvedl Výborný. Vítěz upraví za 3,5 milionu korun vnitřní prostory dvou domů v městské památkové rezervaci. U domu v ulici Matky Boží bude postavena rampa umožňující bezbariérový vstup. Druhý byt bude v Benešově ulici. Obyvatele bytů už vytipoval jihlavský denní a týdenní stacionář, se samostatným bydlením jim budou pomáhat odborní pracovníci.

U několika dalších projektů dnes radní města rozhodli zahájit výběrové řízení na dodavatele. Podle Výborného jsou trochu obavy, aby se nějaké stavební firmy přihlásily a aby byly ochotné práce provést za rozumné peníze. „Jak se daří ekonomice, stavební firmy už většinou mají dojednáno,“ uvedl. Evropský příspěvek na tyto akce má podle náměstka město jisté, pokud splní dotační podmínky, včetně termínu jejich dokončení.

Dodavatele teď bude město hledat například na stavbu záchytného parkoviště pro 110 aut v Žižkově ulici a navazující úpravu problematické silniční křižovatky. Do podzimu by měla být rovněž postavena cyklostezka z části města Bedřichov do průmyslové zóny. Mezi připravované projekty patří například i úpravy přechodů pro chodce a vytvoření menšího dopravního terminálu v ulici Na Dolech.

Autoři

Štítky cyklostezka, investice, chráněné bydlení, postižení, dotace, Jihlava, bydlení, Vratislav Výborný, stavební firma, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava letos vybuduje chráněné bydlení i cyklostezku k továrnám | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.