Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Až přestane mrznout, přivede kraj k Roštejnu novou vodu. Poteče už letos v červenci

Studna Hradu Roštejn v letních měsících vysychá. Nedostatek vody na gotickém hradě má už v polovině letošního roku vyřešit nový vrt. „Padesát metrů hluboký vrt vykazuje dostatečnou kapacitu, bude napojen na potrubí stávajícího řádu a bude v prvé řadě sloužit především jako posilující zdroj v době letních měsíců,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast majetku a financí Martin Kukla.

„Původní studna hradu Roštejn byla vyhloubena v 80. letech minulého století, je vzdálena několik set metrů od hradu. V posledních třech čtyřech letech pravidelně už v červenci vysychá, situace je řešena provizorně, přistavuje se cisterna pro zásobování sociálních zařízení a bufetu,“ popisuje současný stav náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jana Fischerová.

Situaci s letním nedostatkem vody vyřeší definitivně nový 50 m hluboký vrt severozápadně od paty hradu. „Jakmile pomine mrazivé počasí, budou zahájeny práce na připojení nového vrtu na stávající řad a novou směšovací stanici. Voda z nového vrtu bude vedena stávající trasou,“ doplnil Martin Kukla.

Voda z nového „roštejnského“ vrtu poteče na hradě už letos v červenci.

Tisková zpráva | Foto hrad-rostejn.cz

Štítky Roštejn, vrt, studna, . voda, hrad, Martin Kukla, Kraj Vysočina, Jana Fischerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až přestane mrznout, přivede kraj k Roštejnu novou vodu. Poteče už letos v červenci | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.