Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rozhodnuto: Jihlava zachránila henčovský mostek z 18. století. Bourat se nebude

Nenápadný kamenný most u Henčova je nepoužívaná a takřka zapomenutá stavba, má ale svoji historickou hodnotu. Mostek byl postaven v druhé polovině 18. století jako součást císařské silnice dodnes nazývané stará brněnská cesta. Až do předválečných let sloužil na hlavní spojnici mezi Jihlavou a Brnem.

Starý most se měl bourat kvůli připravované stavbě obchvatu kolem Velkého Beranova, protože stojí v trase původně uvažované příjezdové cesty na staveniště. Zástupci Jihlavy se ale dohodli s investorem stavby, Krajem Vysočina, a historická stavba se bourat nebude.

„Je možné upravit dokumentaci tak, aby se mechanizace pohybovala jinudy a starý most se nemusel bourat,“ sdělil Ondřej Stránský z odboru správy realit města. Mostek stojí na pozemku města, které hodlá využít možnosti historickou stavbu zaevidovat do svého majetku a následně se o něj starat.

Proti bourání mostku dokonce vznikla petice s názvem Zachraňme henčovský mostek, která má nyní přes 100 podpisů.

Původní barokní most byl postaven jako součást budované „císařské silnice“ v letech 1783-1785 umožňující spojení Jihlavy s Brnem přes Velké Meziříčí. V následujících dvou stoletích prošel řadou stavebních úprav.

Po přeložení silnice asi 100 metrů východně ztratil most včetně původní silnice význam. Jednoobloukový kamenný most z hrubě opracovaného vyspárovaného lomového kamene je dlouhý 12 metrů, široký 6 metrů a vysoký asi čtyři metry. Na mostku jsou zbytky štětované vozovky, dnes překryté vrstvou náletové zeleně a trávy.

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Henčov, most, obchvat, petice, Jihlava, silnice, Brno, Kraj Vysočina, Velký Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto: Jihlava zachránila henčovský mostek z 18. století. Bourat se nebude | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.