Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spor o vodovody a kanalizace se v Jihlavě táhne více než pět let

Spory o vypořádání vodohospodářského majetku Jihlavy se Svazem vodovodů a kanalizací Jihlavsko se táhnou už přes pět let, obě strany kvůli tomu zaměstnávají právníky. Jihlava ze svazku vystoupila s koncem roku 2012, pořád ale na většině svého území nemůže rozhodovat ani o ceně pitné vody. Město teď kvůli sporům rozeslalo dopisy zastupitelům členských obcí svazu, protože podle něj dostávají od svazku zkreslené informace.

Předseda předsednictva svazu a telčský starosta Roman Fabeš (za SNK ED) dnes ČTK k dopisu zastupitelům řekl, že jde o účelově upravený materiál, který má zastrašit členské obce svazu. Podle údajů na webu v něm bylo loni zastoupeno 24 sídel.

Pod čtyřstránkovým dopisem, jehož znění ČTK poskytla jihlavská radnice, je podepsán náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). K němu se připojil starosta městyse Luka nad Jihlavou Viktor Wölfl (za STAN). Uvedl, že městys ze svazku vystoupil v roce 2014, ale své vodovody a kanalizace také ještě sám nespravuje.

Obě samosprávy chtějí kromě majetku také peníze z nájemného za jeho provozování, které vybral svazek.  V dopise se Jihlava odvolává na rozhodnutí, která v této záležitosti týkající se stamilionů korun učinily krajský úřad, ministerstvo vnitra či Městský soud v Praze.

 „Problémy a závazky svazku se už rozrostly do opravdu obřích rozměrů a mohou mít velmi nešťastný dopad na fungování obcí,“ zdůvodnil Kalina rozeslání dopisu. Zastupitele obcí vyzval k aktivitě vůči vedení jejich svazku.

„Svazek funguje, investuje v členských obcích a ekonomicky je stabilní,“ oponoval dnes Fabeš. Dodal, že podrobnější vyjádření k informacím obsaženým v dopise svazek připravuje.

Dobrovolný svazek měst a obcí Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko vznikl v roce 1993 při privatizaci Jihomoravských vodovodů a kanalizací. Hodnota majetku sdruženého ve svazku podle údajů na jeho webu v roce 2016 činila 2,4 miliardy korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky SVAK, voda, kanalizace, spor, obce, Jihlava, Roman Fabeš, Jaromír Kalina, SNK Evropští demokraté, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, Městský soud v Praze, Luka nad Jihlavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o vodovody a kanalizace se v Jihlavě táhne více než pět let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.