Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Největší zájem o noclehárnu mají kvůli mrazu bezdomovci v Jihlavě. Hlásí úplně plno

V menších městech na Vysočině mají v mrazivých dnech zájem o provizorní noclehárny jen jednotlivci. Větší zájem je v krajské Jihlavě. Tamní noclehárna v Žižkově ulici s kapacitou 24 lůžek už se zaplnila. Ve Žďáru provizorního přenocování zatím využili dva lidé.

Nabídku střechy nad hlavou a teplé postele vnímají někteří bezdomovci jako obtěžování a přílišné zasahování státu do jejich života. ČTK to dnes řekl vedoucí žďárského azylového domu Jiří Juřena.

Provizorní přenocování nabízí žďárský azylový dům s 19 stálými klienty nad rámec běžné činnosti. „Lidé mají možnost si u nás doplnit nebo vyměnit ošacení, dostanou teplou polévku a čaj,“ řekl Juřena. Stejnou nabídku poskytuje i azylový dům v Třebíči. Jako každý rok využívá pro krizové přenocování jeden volný pokoj. „V noci na dnešek nikdo nepřišel, ale vzhledem k dnešním předpovědím si myslím, že přijdou minimálně dva,“ řekla vedoucí azylového domu Eliška Klimešová.

Jihlavská noclehárna vznikla po dohodě magistrátu, městské policie a Střediska křesťanské pomoci v reakci na umrznutí dvou bezdomovců. Ve městě jich je podle Frence asi 80. Noclehárna funguje už druhou zimu. „Otevřeli jsme v prosinci. Noclehárna je v provozu od 19:00 do 7:00. V průměru je tam okolo 20 osob, v posledním týdnu je ale kapacita plná a chodí tam i dvě ženy,“ řekl Frenc.

Noclehárna je vybavena vyřazenými nemocničními postelemi. Lidé mají k dispozici pračku a sušičku, mohou se umýt a vyměnit si oblečení. Dostanou také základní potraviny, konzervy a sušenky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovci, mráz, noclehárna, zima, Jihlava, bezdomovec, azylový dům, Kraj Vysočina, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší zájem o noclehárnu mají kvůli mrazu bezdomovci v Jihlavě. Hlásí úplně plno | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.