Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klub českých turistů v Jihlavě oslaví sto třicet let od svého vzniku. Chystá zajímavé výlety

Klub českých turistů (KČT) v Jihlavě v tomto roce slaví 130 let od svého vzniku. U této příležitostí, kterou pěkně doplňuje letošní 100. výročí vzniku republiky, se v Jihlavě v sobotu 17. března uskuteční již 27. ročník Zahájení jarní turistické sezony na Vysočině. Své brány tak řádně registrovaným členům KČT otevře nejen jihlavská radnice, ale i Brána Matky Boží, Dům Gustava Mahlera nebo jihlavské podzemí.

Připraveny budou komentované prohlídky historické části města s průvodcem, i delší trasy se zaměřením na hornickou minulost města. S využitím jihlavské městské hromadné dopravy bude možno se dopravit k Hornické naučné stezce okolo vrchu Rudný, další cesty dovedou i na méně známá místa se stopami po důlní činnosti v okolí Hybrálce. Na nejdelší trase, která měří přibližně 30 kilometrů, je možno navštívit i méně známé kutiště na Rounku.

Klub českých turistů

Klub českých turistů byl založen v roce 1888 skupinou vlastenců kolem Vojty Náprstka a již od počátku byl velice aktivní - vyrostla síť turistických ubytoven, vznikla hustá síť značených cest. Dnes KČT sdružuje téměř 40 tisíc turistů po celém Česku. „Hlavní pro mě je, že tato pospolitost zapaluje v mnoha srdcích plamínky, které je vedou k aktivnímu životu, a ač je velká část organizovaných turistů v seniorském věku, životní energií a duševní čilostí mohou být příkladem pro mnohé mladší,“ uvedl Stanislav Balík, místopředseda KČT Vysočina.

Jak dále říká, klub připravil a realizuje projekt „100let republiky, 130 let v pohybu“ a tím nabízí ideální příležitost obě významná výročí stylově oslavit. V nabídce je stovka pochodů, stovka výletů, stovka kulturních zážitků, do projektu je zapojena také Vysočina. Na vybraných turistických akcích si zájemci mohou zakoupit sběratelské brožury, do nichž lze získat z každého pochodu speciální razítko a samolepku.

Foto kct-cerinek.cz

Štítky Klub českých turistů, výročí, výlety, akce, Jihlava, Kraj Vysočina, Dům Gustava Mahlera, Brána Matky Boží (Jihlava), výlet, Vojtěch Náprstek, Česko, Hybrálec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klub českých turistů v Jihlavě oslaví sto třicet let od svého vzniku. Chystá zajímavé výlety | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.