Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kvůli výměně střechy stadionu čeká v Jihlavě lední sporty omezení. Začne v roce 2019

Kvůli plánované výměně střechy Horáckého zimního stadionu v Jihlavě čeká zřejmě příští rok omezení lední sporty včetně extraligového hokejového klubu Dukla. Od jara budou muset sportovci trénovat na jiných sportovištích, případně činnost omezit. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora jihlavského Radek Popelka (ANO). Kde konkrétně budou sportovci přechodně trénovat, zatím není jasné.

Podle statického posudku může sportoviště se starou střechou fungovat do srpna 2019. Město si ještě nechá vypracovat nový posudek, zda by její životnost nebylo možné o nějaký čas prodloužit (o tomto jsme vás informovali ZDE).

Opravy na zimním stadionu podle náměstka primátora Vratislava Výborného (ČSSD) začnou příští rok v každém případě. Pokud statici umožní dostatečně prodloužit termín životnosti střechy, mohly by se první práce týkat například systému chlazení. Dále je třeba zrekonstruovat strojovnu a na malém stadionu, takzvaném „zimáčku“, je potřeba vybudovat zázemí, konkrétně šatny pro případné tréninky. V současné době tam je jen minimální zázemí, které slouží veřejnosti, když jde bruslit. „Každopádně se do zimáku musí jít,“ řekl.  Horácký zimní stadion v Jihlavě byl otevřen v roce 1956, zastřešení má z 60. let. Vlastníkem stadionu i hokejového klubu je od roku 2005 město.

Radnice zatím počítá s tím, že první velká investice bude do střechy stadionu. Chystá se vybrat firmu, která se postará o výběr jejího dodavatele. „Vítězná firma výběrové řízení připraví tak, aby byla celá soutěž nedotknutelná,“ pokračuje náměstek Výborný.

 Podle dřívějších odhadů by nové zastřešení mohlo stát kolem 50 milionů korun. „Bohužel, tyto rozsáhlé stavební úpravy se nedají stihnout během klasické letní přestávky,“ řekl Popelka. Práce zřejmě zasáhnou konec extraligové sezony nebo její nový začátek. Náměstek uvedl, že kromě hokejistů Dukly chodí na stadion sportovat asi 250 dětí, hobby týmy a podobně. Pro ně bude potřeba najít místo na jiných zimních stadionech v kraji, které jsou ale hodně obsazené, nebo jejich činnost přechodně omezit. Zatím tedy není jasné, kde konkrétně by tyto děti po dobu rekonstrukce stadionu sportovaly.  

Odhad nákladů na pronájem jiné ledové plochy, zajištění dopravy, ztráty na tržbách způsobené odlivem diváků Dukly, omezením reklamních ploch a podobně se pohybuje kolem 20 milionů korun.

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky střecha, HZS, hokej, rekonstrukce, omezení, HC Dukla Jihlava, zimní stadion, Radek Popelka, ANO 2011, Vratislav Výborný, sport, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli výměně střechy stadionu čeká v Jihlavě lední sporty omezení. Začne v roce 2019 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.