Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé z Jihlavska s revmatickým onemocněním se mohou stát členy nově vzniklého klubu

Trpíte některou z revmatických chorob a nemáte si o tom s kým popovídat? Cítíte se kvůli své nemoci tak trochu izolováni? Pak by vás mohla zajímat novinka, kterou přichystala Revma liga ČR. Je jí nově vznikající klub pro všechny pacienty na Jihlavsku.

„Velice často se lidé s revmatickým onemocněním dostávají do "izolace" a mají pocit, že jsou na tu nemoc sami. Je to jeden z hlavních důvodů, proč se scházíme, jsme rádi, že se můžeme navzájem podpořit a probrat věci stejným pohledem na věc,“ říká k nově vzniklému klubu jeho předsedkyně Radka Široká a ještě dodává, že tímto onemocněním také trpí hodně mužů a dětí. Vůbec to není nemoc starých lidí, jak si mnozí myslí.  

Prozatímní sídlo klubu je v Růžené na Jihlavsku, do budoucna by se však měl stěhovat do Jihlavy. Členové zmíněného klubu se setkávají na pravidelných schůzkách, z nichž další je naplánovaná na středu 7. března v restauraci Na Hradbách. „S ostatními členy klubu bychom rádi pořádali například rekondiční pobyty, společně plavání nebo cvičení,“ pokračuje Radka Široká.

Zájemci o nově vzniklý klub na Jihlavsku se více dozví ZDE.

Revma liga ČR:

Je spolek lidí s revmatismem, rodinných příslušníků pacientů, kteří pečují o blízkou osobu s revmatickým onemocněním, přátel, lékařů, zdravotníků a sponzorů. Za sebou má pětadvacetiletou historii, během níž se mu podařilo navázat kontakty s dalšími, obdobně zaměřenými organizacemi. A to nejen v České republice, ale i v zahraničí, jako například Evropská liga proti revmatismu nebo Liga proti reumatizmu na Slovensku. Cílem spolku je zvyšovat povědomí o revmatických chorobách a bojuje za plnohodnotný a rovnoprávný život zdravotně postižených.

Revmatoidní artritida:

Nejčastější ze skupiny revmatických zánětlivých onemocnění je revmatoidní artritida. Tímto chronickým onemocněním trpí přibližně 0,5-1 % obyvatel, v České republice tedy přibližně až 85 000 osob. Ročně přibývá zhruba 4 000 nových pacientů. Revmatoidní artritida značně snižuje funkční schopnosti a kvalitu života a zkracuje život nemocných v průměru o 5-10 let.

Prvním krokem pro řešení jakékoli nemoci je schopnost rozpoznání symptomů. „Nejčastěji se může revmatické onemocnění hlásit bolestí a otokem alespoň jednoho kloubu, výraznou ranní ztuhlostí kloubů a zvýšenou únavou. V případě podezření na revmatické onemocnění odesílá praktický lékař pacienta k revmatologovi. Včasná diagnóza revmatického onemocnění a včasné nasazení účinné léčby jsou zásadní pro zabránění postupné destrukci kloubů a omezení hybnosti kloubů,“ říká Hana Ciferská z Revmatologické kliniky.

Foto pixabay.com

Štítky revma, klub, spolek, Revma liga, nemoc, okres Jihlava, Česko, pacient, kloub, Slovensko, Růžená, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Jihlavska s revmatickým onemocněním se mohou stát členy nově vzniklého klubu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.