Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Statik znovu posoudí střechu jihlavského zimního stadionu. Výměna vyjde na padesát milionů

Jihlava nechá statikem znovu posoudit stav střechy Horáckého zimního stadionu, kde hraje i extraligový hokejový klub Dukla. Podle staršího posudku její životnost končí v létě 2019. Radnice chce zjistit, zda není možné provoz stadionu v současném stavu o něco prodloužit, zároveň připravuje výměnu jeho zastřešení.

ČTK to řekl náměstek primátora Radek Popelka (ANO). Nová střecha by připadala v úvahu nejdříve v příštím roce. Radnice uvažovala o řešení situace i v podobě stavby nového sportoviště, ale nemá na něj peníze.  Rekonstrukci městského zimního stadionu na Vysočině připravuje také Třebíč.

 Projekt by měl být zpracován během letoška a příštího roku. „Samotná realizace by pak mohla proběhnout v následujících letech. Samozřejmě za předpokladu, že na tuto stavbu získáme dotaci,“ uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Radnice v Telči a v Bystřici nad Pernštejnem dříve přistoupily ke spolupráci se soukromým investorem, aby postavily nové zimní stadiony.

Horácký zimní stadion v Jihlavě byl otevřen v roce 1956, zastřešení má z 60. let. O způsobu jeho rekonstrukce nebo stavby nové haly s odhadovanou cenou tři čtvrtě miliardy korun vedli zastupitelé Jihlavy dlouhé debaty několik let. Loni v prosinci schválili přípravy na výměnu střechy stadionu, což by podle odhadů mělo stát okolo 50 milionů.

Práce statiků začnou v květnu 

Hlavním argumentem vedení města pro tento krok byla potřeba zázemí pro Duklu po jejím loňském návratu do extraligy. Vlastníkem stadionu i hokejového klubu je město.  Radnice se teď chystá na střechu stadionu nechat vypracovat nový statický posudek, což bude stát nejméně desetitisíce korun. Statici by měli na stadionu začít pracovat po rozpuštění ledové plochy v květnu. „Protože tam se musí jezdit s plošinou, musí se ty konstrukce opravdu fyzicky prohlédnout trubka po trubce,“ řekl Popelka. Součástí budou laboratorní rozbory vzorků a rentgeny.

Výsledek by podle Popelky měla radnice dostat zkraje letních prázdnin.  Vzhledem k tomu, že již provedená revize konstrukce dopadla celkem dobře, náměstek nepředpokládá, že by statik životnost střechy proti očekávání zkrátil. „Doufám, že nám řekne, že se třeba dá o nějaký měsíc prodloužit,“ řekl.

Na Vysočině v minulých letech zimní stadiony přibývaly díky dotacím i ve spolupráci měst se soukromým investorem. V krajské Jihlavě byla v roce 2013 dokončena nová hala pro zimní sporty za 190 milionů korun. Město na ni čerpalo peníze z fondů EU.

Kryté sportoviště v Telči za 70 milionů korun vzniklo v roce 2015. Na základě koncesní smlouvy s radnicí ho postavila soukromá firma H+H Technika. Město jí investici postupně splácí. O rok dříve vybudoval stejný investor za podobných podmínek zimní stadion v Bystřici nad Pernštejnem. V pětitisícové Telči funguje na stadionu hokejová škola pro talentované hráče. Podle místostarosty Pavla Komína (KDU-ČSL) zůstává ledová plocha pro velké vytížení v provozu i přes léto.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky střecha, zimní stadion, Dukla Jihlava, statik, hokej, Jihlava, Radek Popelka, radnice, Telč, Kraj Vysočina, ANO 2011, Evropská unie, Bystřice nad Pernštejnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statik znovu posoudí střechu jihlavského zimního stadionu. Výměna vyjde na padesát milionů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.