Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z Jihlavy do Luk už zase nejde jezdit. Cesta je zasypaná několika fůrami hlíny s kamením

Cyklotrasa z Jihlavy do Luk nad Jihlavou a dále do Třebíče a rakouského Raabsu je mezi Bradlem a Petrovickým mlýnem opět neprůjezdná. Majitel pozemku už cestu zablokoval několikrát v minulosti, zavalil ji kmeny nebo přes ni natáhl ocelové lano. Argumentuje bezpečností, protože v lese kácí stromy.

Mezinárodní cyklistická trasa Jihlava - Třebíč - Raabs je v inkriminovaném úseku pod Bradlem aktuálně zasypaná několika fůrami hlíny s kamením.  Cesta není využívána jen cyklisty, ale používají ji i  chataři, zahrádkáři a vlastník Petrovického mlýna. Majitel pozemku Rostislav Prokeš již dříve vyhrožoval, že nechá na trasu navézt haldy zeminy. Spory o průjezd právě přes jeho úsek se táhnou už dlouho. „S tím pánem není rozumná řeč,“ tvrdí náměstek jihlavského primátora pro oblast dopravy Jaroslav Vymazal.

Přes cestu se už objevilo i natažené ocelové lano - bylo to v březnu 2014 údajně kvůli těžbě v lese. Tehdy byl před problémovým místem umístěn zákaz vjezdu a stromy na okraji lesa byly označeny zákazem vstupu s odvoláním na povolenou těžbu.  Už tehdy však řada cyklistů zákaz nerespektovala. V květnu 2014 pak přes cestu ležely pokácené stromy.

Problém se znovu objevil na jaře letošního roku. Majitel úseku u Velkého Beranova tentokrát bránil svůj pozemek velkými kameny. Spor se následně dostal i k soudu. Za chataře se na soud obrátili Jan Kníže a Daniel Rychnovský. Hlavním argumentem bylo, že jde o historickou cestu, která tudy vždy vedla. Veřejná cesta tedy vznikla dlouhodobým užíváním, takže k potvrzení  jejího vzniku není potřeba žádný akt orgánu státní správy.  Jako taková také nemusí být zapsána jako komunikace v katastru nemovitostí. „Není to žádná účelová komunikace, je to můj les,“ oponuje vlastník pozemku Rostislav Prokeš.

Jihlavský soud se letos v červnu postavil na stranu chatařů a obcí a nařídil Rostislavu Prokešovi, aby z cesty odstranil balvany znemožňující průjezd aut i cyklistů. Soud rozhodl, že jde o cestu, a proto se na ni nesmí nacházet žádné pevné překážky. Majitel pozemku se však odvolal proti usnesení jihlavského soudu, případem se tak bude dále zabývat Krajský soud v Brně.

Obec Velký Beranov se situaci snažila vyřešit odkupem části pozemku pod cestou. S nabídkou však neuspěla. „S nabídkou odkupu přišli, ale já ji neprodám. Je to jediná přístupová cesta do mého lesa,“ trvá si na svém Prokeš.

Foto www.maps.google.com, redakčně upraveno

Štítky Jihlava, pozemek, les, Louka, strom, Třebíč, Jaroslav Vymazal, Velký Beranov, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Jihlavy do Luk už zase nejde jezdit. Cesta je zasypaná několika fůrami hlíny s kamením | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.