Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podle zprávy OLAF hraje v případě Čapího hnízda hlavní roli Mayerová a Nenadál

Ústřední postavou v kauze Čapí hnízdo je současný český premiér Andrej Babiš. V jeho stínu se ale objevují dvě jména jeho dvou bývalých spolupracovníků. Jde o náměstkyni jihlavského primátora Janu Mayerovou a o bývalého manažera Agrofertu Josefa Nenadála.

Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), kterou v pondělí získaly a zveřejnily Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz, zatímco české úřady ji nadále tají, ukazuje, že hlavní odpovědnost nese právě výše zmiňovaná dvojice bývalých členů vedení farmy.

Babiš jako bývalý šéf a majitel Agrofertu měl podle policie před deseti lety nařídit vyčlenění farmy z holdingu, aby mohla dosáhnout na evropské dotace určené pro malé a střední podniky.

Další články o kauze Čapí hnízdo čtěte ZDE. 

Konzultantka pro evropské fondy a současná náměstkyně jihlavského primátora Jana Mayerová a bývalý manažer Agrofertu Josef Nenadál podepsali žádost o udělení téměř padesátimilionové dotace. OLAF proto jejich jména vypichuje už na první straně své zprávy.

„Vyšetřování zjistilo, že představitelé příjemce dotace (…) řídícímu orgánu operačního projektu poskytli nepravdivé informace a důležité informace zatajili," píše evropský úřad. Podle něj například tvrdili, že společnost Farma Čapí hnízdo spadá mezi malé a střední podniky.

Jana Mayerová, foto: Magistrát města Jihlavy

Podle OLAF ale fakticky zůstala svázána s Agrofertem, a dotaci proto neměla dostat.

Současná jihlavská náměstkyně Jana Mayerová svou odpovědnost připouští. „Pokud by bylo někdy prokázáno pochybení, tak jde odpovědnost primárně za mnou jako osobou, která je pod žádostí podepsána," vyjádřila se pro ihned.cz Mayerová s tím, že zprávu OLAF nečetla.

Je ale přesvědčena, že žádost o dotaci byla v pořádku. „Pokud se v této věci prokáže pochybení, čemuž nevěřím, otevře to Pandořinu skříňku − jelikož snad neznám projekt, kde by informace v žádosti plně odpovídaly následné realitě," dodává jihlavská náměstkyně.  Vyjádření Josefa Nenadála se ihned.cz nepodařilo sehnat.

Že role této dvojice bude u případného soudu klíčová, si vedle úřadu OLAF myslí i odborníci na justici. „Vždy to začíná u pachatele, který se dopustil toho údajného podvodu a je pod něčím podepsán a jeho čin je nejvíc zřejmý," řekl státní zástupce, který si nepřál být jmenován.

Pokud by se u soudu prokázala vina, za dotační podvod hrozí až desetileté vězení.

Zdroj ihned.cz

Štítky Čapí hnízdo, OLAF, dotace, Mayerová, Nenadál, Jana Nagyová, Evropský úřad pro boj proti podvodům, Agrofert, Andrej Babiš, Hospodářské noviny, Aktuálně.cz, Farma Čapí hnízdo, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle zprávy OLAF hraje v případě Čapího hnízda hlavní roli Mayerová a Nenadál | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.