Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vánoční výzdoba pomalu mizí z ulic Jihlavy. Nahradí ji vlajky pro fanoušky hokeje a fotbalu

Vánoce v centru Jihlavy pomalu začínají být minulostí. Už 27. prosince Služby města Jihlavy (SMJ) odvezly do skladu v Pístově všechny stánky, které byly součástí vánočních trhů na Masarykově náměstí. Ode dneška zmizí také vánoční stromeček na náměstí a postupně i výzdoba v přilehlých ulicích. Ozdoby následně nahradí vlajky pro fanoušky hokeje a fotbalu.

Také Správa městských lesů (SML) odstranila z Masarykova náměstí 40 vánočních stromečků, které zdobily děti z jihlavských mateřských a základních škol. „Dnes začali pracovníci SMJ sundávat vánoční výzdobu z ulic města. Nejprve se odpojí vánoční výzdoba od elektřiny a instalace veřejného osvětlení se uvede do původního stavu. Jako první se začne odstrojovat  vánoční strom na Masarykově náměstí, a to za spolupráce se SML,“ upřesňuje Martin Málek, mluvčí SMJ.  Předtím se však sundají ozdoby, které v roce 2017 přikoupil Bosch. „Nejdříve se odstrojí 31 bíložlutých vánočních řetězů v celkové délce 780 metrů a 30 kusů vánočních ozdob. Následně pracovníci SML pokácí a zpracují zhruba 10 metrový vánoční smrk,“ pokračuje Málek.

SMJ začnou také ode dneška sundávat vánoční výzdobu v podobě visících ozdob z ulic Benešova, Křížova, Matky Boží, Palackého a Komenského. Na celém Masarykově náměstí se také odstrojí ze sloupů 50 kusů modrobílých vánočních ozdob, které lemují horní i spodní část . „Vánoční ozdoby budou sundávat naši pracovníci ručně, pomocí vysokozdvižné plošiny. Záleží také na klimatických podmínkách a na případných poruchách veřejného osvětlení, které se musí opravit přednostně. Pokud se nebude dít nic mimořádného, tak by tyto práce měly trvat zhruba 1 týden,“ popisuje práce Málek.

Vánoční světelné LED řetězy, které jsou funkční, zůstanou na lípách kolem morového sloupu celoročně. Na příští Vánoce však musí být zásadně doplněny a obměněny. Jejich svítivost je zhruba už jen na 50% výkonu. Řetězy tam mohou zůstat, protože jsou skoro volně položené na větvích, takže nebrání v růstu vegetace. Navíc úvazky, pomocí kterých řetězy na větvích drží, se minimálně jednou ročně povolují.

„Postupně se všechny ozdoby odvezou a uloží ve skladě v areálu SMJ. V průběhu roku na nich bude provedena údržba a případné opravy, takže na vánoční svátky budou opět v pořádku a plně funkční,“ dodává mluvčí SMJ.

Souběžně s odstrojováním vánoční výzdoby budou SMJ věšet do ulic města Jihlavy vlajky. Vlajkosláva je společným nápadem FC Vysočina a HC Dukla Jihlava. Má upozornit nejen fanoušky těchto sportů, že je to poprvé v historii města Jihlavy, kdy oba kluby hrají zároveň nejvyšší soutěže.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky výzdoba, Vánoce, Masarykovo náměstí, centrum, vlajky, hokej, fotbal, Jihlava, vánoční ozdoby, vánoční stromek, Martin Málek, vánoční trhy, Robert Bosch GmbH, FC Vysočina Jihlava, HC Dukla Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční výzdoba pomalu mizí z ulic Jihlavy. Nahradí ji vlajky pro fanoušky hokeje a fotbalu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.