Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Útulky na Vysočině nezaznamenaly o svátcích žádný nápor. Problémy nepůsobily ani petardy

Útulky na Vysočině hodnotí uplynulé Vánoce a silvestrovské oslavy dobře. Žádný nápor zaběhnutých ani odložených zvířat jejich provozovatelé nezaznamenali. Lidé jsou podle nich při pořizování zvířat zodpovědnější. Ani vánoční sentiment je ale příliš nepřiměl vzít si zvíře z útulku domů. Spíš se jim lidé snažili přilepšit a nosili do útulku krmení, hračky a další potřeby.

Podle Aleše Tomana z jihlavského útulku je představa, že lidé po Vánocích ve velkém odkládají nechtěné dárky v podobě zvířat, přehnaná. „Pracuji tady čtyři roky a nikdy jsem nic takového nezaznamenal. Myslím si, že to už je jen fáma. Lidi jsou dostatečně rozumní na to, aby zvážili, zda darovat pejska. A většinou to nedělají na Vánoce,“ řekl.

Zaznamenal ale, že lidé uvažovali o opuštěném zvířeti jako o možném vánočním dárku. „Nenabízeli jsme jenom psy, ale také kočky nebo morčata. Pár lidí se ozvalo s tím, že by je mělo jako vánoční dárek, ale nebylo toho tolik. Dva pejsci, kočka a morče,“ uvedl Toman.

Jihlavským útulkem ročně projdou až čtyři stovky zvířat. Pravidelně jsou mezi nimi i ta vyděšená zábavní pyrotechnikou. „V letošním roce to bylo výrazně klidnější než v jiných letech. Takoví pejsci se k nám dostali asi jen dva a hned si je majitelé vyzvedli. Lidé se zřejmě naučili dát je do vhodnějšího prostředí nebo je trochu utlumit léky,“ uvedl Toman. 

Zaběhnul se a brzy přišel domů 

Klidně hodnotí silvestrovské oslavy i ošetřovatelé z městských útulků v Třebíči a Havlíčkově Brodě. O žádného zatoulaného psa po nich nepečovali.  „Zaběhnul se jediný pejsek, ale to bylo ještě před Silvestrem, a šel hned domů,“ řekla Eva Rippelová z havlíčkobrodského útulku, který spravují Technické služby města a ročně se stará asi o padesát psů. 

Soukromé zařízení ze Žďáru nad Sázavou, které ročně pomůže stovce psů, také vnímá svátky jako klidnější než v jiných letech. ČTK to řekla provozovatelka Hana Janáčková. „Ani od městské policie ani ze širšího okolí nám sem žádný zaběhnutý pejsek dán nebyl. Ani žádného odloženého psa nemáme, i když ještě v loňském roce jsme tady měli třeba uvázaného psa. Vozila je sem i městská policie. Bylo znát, že lidé pejsky jako nevhodné dárky dávali. Letos je ale všechno v klidu.“ 

Autoři | Foto Záchytné kotce MP Prachatice

Štítky útulky, zvířata, Vánoce, silvestr, pes, Kraj Vysočina, svátek, zábavní pyrotechnika, kočka, morče domácí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útulky na Vysočině nezaznamenaly o svátcích žádný nápor. Problémy nepůsobily ani petardy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.