Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Jihlavští dobrovolní hasiči mají nové auto. Vejde se do něj až devět lidí

Vánoční dárek v předstihu dostala Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jihlava (kategorie JPO III), která dosud používala pro výkon požární ochrany automobil Avia vyrobený v roce 1977. U příležitosti tradičního předvánočního setkání zástupců města Jihlavy s dobrovolnými hasiči předal primátor města Rudolf Chloupek veliteli JSDH Jihlava Marku Zemínovi klíčky od nového vozu. Hasičům teď bude sloužit devítimístný vůz tovární značky Ford.

„Staré vozidlo je za hranicí životnosti, z hlediska spolehlivosti a technického stavu neodpovídá požadavkům na technické vybavení pro efektivní výkon požární ochrany. Technický stav vozidla vyžadoval každoročně se zvyšující výdaje na údržbu a opravy,“ uvedl primátor Rudolf Chloupek důvody pro pořízení nového vozidla. Je důležité poznamenat, že v době předání mělo auto ještě původní barvu, v nejbližší době radnice zajistí ještě jeho přelakování na patřičnou barvu hasičského vozidla.

Na pořízení nového vozidla pro hasiče radnice usilovala o dotaci, kritéria poskytovatele však město o velikosti Jihlavy předem de facto diskvalifikují. Nakonec se Jihlava rozhodla uvolnit potřebných 400 tisíc korun na „rozumně“ ojeté vozidlo z vlastního rozpočtu. „Výměna vozidla už byla nutná. I přes stále vyšší výdaje do oprav starého automobilu se zvyšovalo riziko, že jím hasiči nedojedou na místo zásahu,“ dodal k rozhodnutí primátor Rudolf Chloupek.

„Ve městě je aktuálně celkem 63 členů čtyř jednotek sboru dobrovolných hasičů - v Jihlavě (Bedřichov), Herolticích, Pístově a Zborné. V souhrnu letos vyjeli k 24 požárům, mimo jiné k požáru tří zemědělských objektů v Henčově nebo budovy mateřské školy U Dlouhé stěny, v 11 případech poskytovali technickou pomoc, jako třeba při likvidaci následků orkánu Herward,“ doplňuje Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Jihlavští hasiči se pravidelně účastní cvičení a soutěží, zajišťují bezpečnost mnoha akcí v centru města i v místních částech, řadu společenských a preventivních akcí dobrovolní hasiči sami organizují.

„Činnosti dobrovolných hasičů si velmi vážíme a děkujeme za ni. Mimo to, že dobrovolní hasiči působí v oblasti ochrany lidského zdraví a majetku, jsou také významnou složkou společenského života. Pokud by i v nějaké další části byla snaha o založení nové jednotky, radnice takovou aktivitu ráda podpoří,“ vyjádřil se za vedení města primátor Rudolf Chloupek.

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky dobrovolní hasiči, dárek, auto, zásah, Jihlava, Rudolf Chloupek, primátor, sbor dobrovolných hasičů, radnice, Ford Motor Company, Avia Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlavští dobrovolní hasiči mají nové auto. Vejde se do něj až devět lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.