Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Havlíčkův Brod začne příští rok s obnovou stoletého parku Budoucnost. Přibude amfiteátr

Havlíčkobrodská radnice příští rok začne obnovovat stoletý park Budoucnost. První etapa za 19,5 milionu korun se bude týkat centrální části za bývalou základní školou Rubešova. Park zasahující do středu města zabírá celkem 25 hektarů plochy a s navazujícím lesoparkem Vlkovsko jde o 80 hektarů zeleně, řekl dnes novinářům havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

„Chtěli bychom tomu starobylému parku, který byl založen na konci 19. století, dát jakýsi svižný nádech,“ uvedl Honzárek. První úpravy by podle něj lidem měly naznačit, jak by obnovování rozlehlých zelených ploch mohlo dál pokračovat. „Protože to nebude vůbec levná záležitost, budou to desítky milionů korun, které budou rozloženy do mnoha let,“ řekl.

Práce naplánované na příští rok zahrnují kromě úprav zeleně zpevnění hráze rybníka, úpravy komunikací a technických sítí, přibudou herní prvky i amfiteátr. „Autorem projektu je známý architekt Zdeněk Sendler, jeden z nejlepších evropských architektů, který má s parky velkou zkušenost,“ řekl Honzárek. Architekt bude na úpravy dohlížet.

Park Budoucnost byl založen roku 1889, do příměstských lesů přechází kaskádou devíti rybníků. V uplynulých desítkách let nebyla podle místostarosty údržba vždy prováděna a z parku se spíš stává lesopark. Během revitalizace budou některé stromy vykáceny, kvůli prosvětlení i kvůli tomu, aby se otevřel průhled na sochu Karla Havlíčka Borovského od sochaře Bohumila Kafky. Jinde se zase počítá s výsadbou nových stromů.

Revitalizace parku bude patřit mezi největší investice Havlíčkova Brodu v příštím roce. Nedávno už město zahájilo dvě velké rekonstrukce, a to atletického areálu za 36 milionů korun a letního koupaliště za 42 milionů korun. Dodavatele vybírá na rekonstrukci Smetanova náměstí s náklady okolo 30 milionů.

Autoři | Foto www.region-vysocina.cz

Štítky Budoucnost, park, rekonstrukce, zeleň, Havlíčkův Brod, Libor Honzárek, TOP 09, Karel Havlíček Borovský, Bohumil Kafka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkův Brod začne příští rok s obnovou stoletého parku Budoucnost. Přibude amfiteátr | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.