Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava se nově může chlubit titulem Šampiona Zdravých měst

Krajská Jihlava zazářila na pražské konferenci Národní sítě Zdravých měst ČR. Jejím vrcholem bylo slavnostní ocenění nejúspěšnějších starostů, primátorů a hejtmanů Zdravých měst, obcí a regionů za celoroční výsledky v postupu k udržitelnému rozvoji, kvalitě života a podpoře zdraví.

Vítězové si ocenění převzali z rukou představitelů Poslanecké sněmovny a Senátu, zástupců ministerstev i mezinárodních institucí a organizací, zástupců univerzit a řady dalších významných institucí a organizací.

V kategorii „Šampion Zdravých měst“ v roce 2017 uspěla města a obce Jihlava, Chrudim, Litoměřice, Kopřivnice a Křižánky.

Další kategorie a ocenění:

Skokan roku: Praha 12, Praha 21, Opava, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Klobouky.

Za podporu zdraví a kvality života: Kraj Vysočina, Liberecký kraj, statutární město Brno.

Ocenění „dobrá praxe v kvalitním řízení městského úřadu Zdravého města“ obdržel Zdeněk Opálka, tajemník města Břeclav.

Ocenění pro osobnosti, které s Národní sítí Zdravých měst a jejími členy spolupracují po dlouhá léta a přinesly jí řadu podnětů, získali Bedrřich Moldan, emeritní ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, ex-ministr životního prostředí ČR a člen Rady vlády pro udržitelný rozvoj a předseda jejího Výboru pro strategie a Alena Šteflová, ex-ředitelka Kanceláře Světové zdravotní organizace v Praze, aktuálně ředitelka Ústavu pro zdravotní gramotnost.

Kategorie Šampion: Města, která mají nejlépe nastavený místní systém postupu vůči udržitelnému rozvoji. Tento svůj postup města měří pomocí komplexních Auditů udržitelného rozvoje v souladu s mezinárodními „Aalborskými závazky“ udržitelných měst v Evropě.

„Díky těmto Auditům, které se dotýkají všech klíčových oblastí rozvoje, mají města důkladně popsány své silné i slabé stránky rozvoje a zohledňují tyto analýzy v rámci svého plánování rozvoje, připravovaných projektů apod. „Šampioni Zdravých měst“ v rámci svého systému řízení aktivně využívají metody a nástroje řízení kvality, za které jsou oceňováni i cenami jednotlivých rezortů na národních konferencích,“ vysvětluje Radek Tulis, mluvčí jihlavské radnice.

Šampioni již dlouhé roky zapojují veřejnost, aktivně pracují s různými cílovými skupinami, sdílejí dobrou praxi v rámci ČR, zapojují se do mezinárodních programů a projektů, a celkově jsou inspirací pro postup mnoha dalším municipalitám.

Mezinárodní Projekt Zdravé město:

 V roce 1988 iniciovala Světová zdravotní organizace a k jeho realizaci přizvala nejvýznamnější evropské metropole. Za patnáct let trvání projektu v Evropě vzniklo 1300 Zdravých měst ve 30 zemích (např. Velká Británie, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko aj.). Zdravá města, obce a regiony systematicky podporují kvalitu veřejné správy, kvalitu strategického plánování a řízení s ohledem na udržitelný rozvoj a podporu zdraví, aktivně se ptají svých obyvatel na jejich názory.

Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM) je asociace čítající na 130 členů: měst, obcí a regionů.

Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Zdravá města, vítěz, Jihlava, ocenění, Česko, zdraví, Praha, projekt, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Evropa, Litoměřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava se nově může chlubit titulem Šampiona Zdravých měst | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.