Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava plánuje čtvrtinu svých výdajů na investice. Opraví chodníky a vybuduje parkoviště

Návrh rozpočtu Jihlavy pro příští rok počítá s výdaji 1,163 miliardy korun, zatímco očekávané příjmy budou nižší o 155,7 milionu. Schodek plánuje radnice zhruba z poloviny pokrýt úvěrem a zbývající díl svými úsporami. Na plánovaných výdajích se skoro čtvrtinou podílejí investice, řekl novinářům primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Město mimo jiné plánuje stavbu velké cyklostezky do průmyslové zóny nebo vybudování odstavného parkoviště u ústředního hřbitova. Jihlavští zastupitelé projednají návrh rozpočtu v pondělí na svém pravidelném zasedání.

Záměr přijmout revolvingový úvěr schválilo městské zastupitelstvo už v listopadu. Město má přitom podle primátora dost svých peněz uložených u bank, jde zhruba o 150 milionů korun. „Naše vlastní peníze, které máme uloženy, zhodnocujeme lépe, než je cena peněz, které dáme za ten úvěr,“ řekl. Návrh rozpočtu počítá příští rok s tím, že vyčerpáno z úvěru bude skoro 79 milionů korun.

Jihlava dříve připravovala rozpočty bez větších investic, které pak byly doplňovány až zjara na základě výsledků hospodaření města v uplynulém roce. To ale podle Chloupka zdržovalo jejich přípravu a stavby pak začínaly třeba až na podzim. K velkému objemu peněz vyčleněnému na investice příštího roku podle něj přispěly i evropské projekty, které musí město napřed proplatit a teprve pak dostane vyplacenou dotaci.

Z vlastních prostředků plánuje město kapitálové výdaje za 133 milionů korun a další akce celkem za 150 milionů chce uskutečnit s podporou evropských dotací. V obou těchto kapitolách jsou zahrnuty desítky položek. Například stavba 3,2 kilometru dlouhé cyklostezky z ulice 5. května do průmyslové zóny má stát okolo 60 milionů korun. Dalších 20 milionů je vyhrazeno na vznik nového odstavného parkoviště u ústředního hřbitova, město zároveň upraví přilehlou silniční křižovatku poblíž čerpací stanice ONO (o úpravách zmiňované křižovatky jsme vás informovali ZDE). Kvůli zlepšení bezpečnosti na přechodech pro chodce plánuje město vydat 15 milionů a stejnou částku dá na nové chodníky a zastávky MHD v průmyslovém parku.

Na příští rok je také v plánu obnova veřejného osvětlení v Pávovské ulici. „To je také nutné, osvětlení je zde ve špatném stavu,“ upozornil Vratislav Výborný, náměstek jihlavského primátora. Investice se také budou týkat mateřské školy Na Dolech. Ta by mohla první děti přivítat v září 2019.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, investice, příjmy, výdaje, plány, Jihlava, rozpočet, úvěr, Rudolf Chloupek, ČSSD, Vratislav Výborný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava plánuje čtvrtinu svých výdajů na investice. Opraví chodníky a vybuduje parkoviště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.