Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V předvečer svátku svatého Mikuláše dostanou děti nadílku. Na Vysočině se chystá řada akcí

V předvečer svátku svatého Mikuláše projde dnes ulicemi měst a obcí Mikuláš v doprovodu čertů a andělů. Hodné děti dostanou od svatého muže dárky a pamlsky, těm zlobivým hrozí, že skončí v pytli některého z pekelných rarachů.

Svátek, který má kořeny už ve středověku, oslaví lidé v centrech měst. Tradice takzvaných mikulášských nadílek je rozšířena po celém světě. Mikuláš - proslulý ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel - patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství.

V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány. Neohrozil ho ani obtloustlý americký kolega v červeném kožíšku - Santa Klaus, který je pro Čechy spíše obchodním symbolem Vánoc.

Na venkově se kdysi do mikulášského průvodu řadili i kominíci, husaři, mouřenín či bába s nůší a další postavy, spojené spíše s masopustním veselím.

Města a obce na Vysočina na dnešek připravují bohatý program s mikulášskou a čertovskou tematikou. Příkladem může být Rohozná na Jihlavsku, kde od 14 hodin proběhne již druhý ročník Mikulášského průvodu na koních. Po skončení průvodu bude dětem nadělena sladká odměna s možností svezení na pekelném nebo andělském oři.

V Třebíči čerti rozsvítí stromeček

V Havlíčkově Brodě je nachystaný slet Mikulášů, čertů a andělů, v rámci kterého se od 16 hodin otevře peklo v podzemí ve Svatojánské ulici.

Brány pekla budou otevřeny i v Pelhřimově. Organizátoři zvou na interaktivní expozici  v podzemí domu čp. 10 na Masarykově náměstí. 

V Třebíči čerti dokonce rozsvítí vánoční stromeček, a to na Karlově náměstí. Program zde začne v 16.30 hodin Mikulášskou pohádkou, kterou zahraje divadelní soubor Ampulka Třebíč. Poté bude následovat slavnostní rozsvícení vánočního stromku.

Ve Žďáru nad Sázavou se bude konat například Mikulášská nadílka od 15.30 ve středisku volného času Active. Děti se můžou těšit na diskotéku, nejrůznější hry, taneční vystoupení a samozřejmě i na nadílku od samotného Mikuláše.

Foto commons wikimedia | Zdroj ČTK

Štítky svatý Mikuláš, svátek, Kraj Vysočina, Česko, Santa Claus, Třebíč, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V předvečer svátku svatého Mikuláše dostanou děti nadílku. Na Vysočině se chystá řada akcí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.