Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řezbáři v Třešti chystají tradiční vánoční výstavu betlémů. Otevřou své domácnosti

Ve stálé expozici betlémů v Schumpeterově domě v Třešti vrcholí příprava tradiční vánoční výstavy místních betlemářů. Pro zájemce se otevře v pondělí, potrvá do 2. února. Téměř desítku rozsáhlých betlémů obohatí instalace suchých vazeb. Od 26. prosince výstavu obohatí takzvaná Betlémská cesta, která je třešťskou specialitou.

Místní betlemáři při ní zpřístupňují až do začátku února velké betlémy ve svých domácnostech. ČTK to řekl Evžen Hamták z třešťského Spolku přátel betlémů.

„Letošní novinkou bude betlém třešťského řezbáře Josefa Lišky, který ještě nikdy vystaven nebyl,“ řekl Hamták. Betlém vznikl v polovině minulého století, řezbář ho vyrobil z brslenového dřeva. Postavičky jsou vyšší než v obvyklých betlémech, měří kolem 17 centimetrů.

Přípravy na přestavbu betlémů začaly v Třešti už koncem října. Všechny domečky, hrady i postavičky lidí a zvířat museli betlemáři nejdříve vyčistit a zbavit prachu. Teprve pak začali betlémy sestavovat a doplňovat čerstvými přírodninami a vánoční výzdobou. „Betlémy jsou přestavěné, vypadají jinak než loni,“ řekl Hamták.

ČTĚTE TAKÉ: Betlémská cesta v Třešti je ve své polovině, do rodin návštěvníci chodí i v době oběda 

Největší třešťské betlémy z 20. let minulého století zabírají více než 30 metrů čtverečních. Stále se rozrůstající součástí expozice je betlém, do něhož vyrábějí figurky účastníci tradičního letního třešťského festivalu Dřevořezání. Vedle stromů a domů obsahuje už téměř tisícovku dřevěných postaviček vysokých 12 až 14 centimetrů.

Betlemářská tradice v Třešti trvá přes 200 let. Tamní spolek přátel betlémů má nyní kolem 70 členů. Podle vedení spolku zřejmě bude časem ubývat rodin, které zpřístupňují betlémy ve svých domácnostech. Betlémskou cestu každoročně navštíví stovky lidí z Česka i ze zahraničí.

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky betlémy, řezbáři, Třešť, advent, výstava, Josef Liška, Betlém, dům, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řezbáři v Třešti chystají tradiční vánoční výstavu betlémů. Otevřou své domácnosti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.