Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dárců krve je v Jihlavě dlouhodobě dostatek. Zájemce objednají až na příští rok

Každý zdravý dospělý člověk může pomoci druhým – jedním ze způsobů je třeba darování krve. Této možnosti využilo k dnešnímu dni v jihlavské nemocnici celkem 3384 lidí, na jihlavském transfuzním oddělení tak aktuálně mají zapsáno 7632 odběrů.

Jedním z pravidelných dárců je i Zdeněk z Jihlavska. „Na oddělení jsem si volal minulý týden. Bohužel mě však museli objednat až na začátek ledna s tím, že v tomhle roce už pro mě nemají volný termín,“ říká čtyřiatřicetiletý muž, který krev daruje třetím rokem.

Podle mluvčí jihlavské nemocnice Moniky Zachrlové je toto každoroční vývoj, letošní rok není výjimkou. Pochvaluje si, že dárců krve mají v jihlavské nemocnici dlouhodobě dostatek.

Co se týče pohlaví dárců, tak je to v Jihlavě víceméně vyrovnané. „Ženy obecně mají větší tendenci pomáhat, muži zase chodí častěji a dlouhodobě. Je třeba dodat, že ženy nesmí krev darovat v době těhotenství,“ doplňuje Irena Francálková, vedoucí zdravotní laborant odběrového střediska v jihlavské nemocnici.

V Jihlavě také evidují hodně lidí, kteří chodí krev darovat až do svých 65 let, což je hraniční věk pro odběr. „Každý rok dosáhne tohoto věku zhruba třicítka našich dárců,“ pokračuje Francálková.

Dárcem krve se může stát zdravý člověk od 18 do 65 let s minimální váhou 50 kilogramů. Důležitou podmínkou je i to, že nesmí užívat pravidelně alkohol a drogy a nepatří do takzvané skupiny osob s rizikovým chováním.

„Chodí k nám i cizinci, občané EU mohou darovat krev v České republice, pokud na našem území bydlí déle než rok. Dále musí mít platnou kontaktní adresu pro doručování korespondence a také platné identifikační doklady,“ dodává Irena Francálková. Samozřejmostí je průkazka pojištěnce bydlícího v České republice.   

Ženy mohou krev darovat nejvýše třikrát do roka, a to v minimálně tříměsíčním intervalu. Muži pak čtyřikrát do roka v intervalu minimálně deseti týdnů. V Jihlavě se krev odebírá každý týden od pondělí do čtvrtka.

Pro tento rok je posledním odběrovým dnem úterý 19. prosince. Další zájemce v roce 2018 přijme transfuzní oddělení 2. ledna.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky odběr, krev, dárci, statistika, Nemocnice Jihlava, Jihlava, dárce krve, Lékárenský komplex Jihlava, Česko, Evropská unie, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dárců krve je v Jihlavě dlouhodobě dostatek. Zájemce objednají až na příští rok | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.