Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po těžké nemoci zemřela wimbledonská vítězka Jana Novotná. Bylo jí devětačtyřicet let

Ve věku 49 let zemřela v neděli po těžké nemoci tenistka Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998. O úmrtí bývalé světové dvojky ve dvouhře a jedničky čtyřhry informovali zástupci rodiny.

Brněnská rodačka Novotná vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Byla bronzovou olympijskou medailistkou z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, s kterou byly druhé i v Soulu 1988.

„Jana byla inspirací pro každého, kdo se s ní znal, na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude v historii WTA navždy zářit," řekl šéf ženského okruhu Steve Simon.

Kariéru jedna z posledních hráček vyznávajících útočný styl servis - volej s výtečným čopem ukončila v roce 1999. O šest let později byla uvedena do tenisové Síně slávy. Dlouho žila na Floridě, odkud se před sedmi lety vrátila do Brna.

Krátce trénovala Francouzku Marion Bartoliovou a od roku 2014 spolupracovala dva roky s českou hráčkou Barborou Krejčíkovou. Předloni ve Wimbledonu říkala, jak hluboce tenis milovala. „Tenis mi dává úplně všechno a i po těch letech mě naplňuje," vyznala se v Londýně.

Autoři | Foto wtatennis.com

Štítky úmrtí, Jana Novotná, tenis, Wimbledon, nemoc, Ženská tenisová asociace, olympijské hry, Billie Jean King Cup, Helena Suková, Steve Simon, Atlanta, Soul

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po těžké nemoci zemřela wimbledonská vítězka Jana Novotná. Bylo jí devětačtyřicet let | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.