Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Měl nepřítomné oči a sténal bolestí, říká oceněná žena v případu nehody motorkáře v Třešti

V pořadí 134. a 135. titul Gentleman silnic předala ve středu 15. listopadu Česká pojišťovna a Policie ČR manželům Marii a Radku Řehákovým z Pardubic. Tento pár byl 10. června společně s lékařem Vítem Kaňkovským a zdravotní sestrou Radkou Špringerovou svědkem vážně dopravní nehody v Třešti, při které mladý motorkář Luboš Janovský přišel o levou nohu. Uvedená čtveřice lidí mladíkovi poskytla první pomoc, a zachránila mu tím život.

Uvedený lékař společně se zdravotním sestrou již byli v tomto týdnu oceněni v Jihlavě (o tomto jsme vás informovali ZDE).  

V sobotu 10. června letošního roku projížděl čtyřiadvacetiletý motorkář Třeští, když vyjel do protisměru a začal předjíždět autobus. V daný moment neměl ale dostatečný rozhled a čelně se střetl s protijedoucím řidičem osobního vozidla. Náraz mladého motorkáře odhodil na autobus. Na místě tak zůstali čtyři zranění z osobního automobilu a motocyklista v kritickém stavu.

V osudnou chvíli tudy jeli i manželé Řehákovi. Vozidla před nimi začala zastavovat a vepředu stál odstavený autobus: „Řidič autobusu volal sanitku, na silnici ležel motocykl a u něj člověk. Běželi jsme mu na pomoc, ale ostatní říkali, že je už po smrti,“ vzpomíná na mrazivou chvíli Radek Řehák. Motocyklista však pohnul rukou a probral se. „Vyběhl jsem mu hned naproti, manželka za mnou. Nohu měl vytrženou z těla. Byl jsem v šoku. Jelikož masivně krvácel, začal jsem shánět lékárničky a ručníky,“ popisuje první okamžiky záchrany Radek Řehák.

„Měl nepřítomné oči, po celou dobu jsem na něj proto mluvila, i když sténal bolestí. Báli jsme se, aby neupadl do bezvědomí. První nás s manželem napadlo použít škrtidlo, ale nebylo jak. Kolem nás byl velký zmatek, manžel pospíchal organizovat přísun obvazů od přihlížejících,“ vzpomíná Marie Řeháková. Tou dobou přispěchala k raněnému Radka Špringerová a Vít Kaňkovský, kteří jeli okolo. Společnými silami se snažili zastavit krvácení a zraněného zachránit.

ČTĚTE TAKÉ: Bezohledný motorkář v Třešti předjížděl přes plnou čáru. Vrtulník do transportoval do Brna 

Pro motorkáře poslali dispečeři leteckou záchrannou službu, vrtulník ale neměl kde přistát. Nakonec se snesl do vysoké trávy nedaleko čerpací stanice. Manželé Řehákovi zůstali s motocyklistou po celou dobu, dokud s ním záchranáři nevzlétli. Během záchranné akce cestující z osobního vozu převezla sanitka s lehkými zraněními do nemocnice. „V autě se nám po tom všem chtělo s manželem brečet. Stále mi probíhalo hlavou, jestli ho zachrání,“ popisuje Marie Řeháková a její manžel dodává. „Zpětně jsem měl ten obraz ještě čtrnáct dní před sebou. Nevěděli jsme, jestli přežil. Volali jsme i do nemocnice, ale nepodařilo se nám nic zjistit.“

Jako poděkování za duchapřítomný zásah při dopravní nehodě a pohotovou spolupráci ve středu 15. listopadu oběma manželům udělila Česká pojišťovna společně s Policií ČR titul Gentleman silnic.

V Pardubicích předával ocenění Gentlemanům silnic krajský ředitel Jan Švejdar, který dodal: „Dopravní nehody, kdy dojde ke střetu motocyklu s vozidlem, mívají často fatální následky a já jsem rád, že v tomto případě duchapřítomnost a rychlost pomoci zachránila mladému řidiči život. Oceňuji snahu každého člověka, který najde sílu a odvahu, kromě přivolání pomoci se ujmout laické resuscitace nebo poskytnutí jakékoliv pomoci obecně.“

Foto gentlemansilnic.cz

Štítky Gentleman silnic, ocenění, motorkář, manželé Řehákovi, pomoc, Třešť, manželé, silnice, dopravní nehoda, Policie České republiky, Generali Česká pojišťovna, Pardubice, Jihlava, Vít Kaňkovský, Jan Švejdar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měl nepřítomné oči a sténal bolestí, říká oceněná žena v případu nehody motorkáře v Třešti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.