Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Je rozhodnuto: U jihlavské nemocnice vznikne domov důchodců se sto dvaceti lůžky

V areálu jihlavské nemocnice plánuje kraj postavit nový domov důchodců se 124 lůžky. Část míst bude vyhrazena lidem trpícím Alzheimerovou chorobou. Krajští radní dnes rozhodli o pokračování příprav stavby, která vyjde nejméně na 170 milionů korun, ačkoliv na ni Vysočina dostane nižší státní dotaci. Region zařízení potřebuje, řekl dnes novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Kraj má na domov slíbených 50 milionů korun, tedy o 70 procent méně, než žádal.

Kraj podle údajů na webu chtěl na nový domov důchodců od státu téměř 169 milionů korun. Krajští úředníci se 3. října ale od ministerstva práce dověděli, že dotační komise jejich žádosti sice vyhověla, ale kvůli velkému počtu žadatelů a limitovaným prostředkům v programu částku pro Vysočinu výrazně snížila.

Podle hejtmana bude kraj v přípravách stavby pokračovat, na umístění v domovech podle něj totiž čeká okolo 2100 lidí. „Na 21 zařízení v Kraji Vysočina máme v průměru 100 čekatelů,“ uvedl. Kapacity je potřeba doplnit zejména v okrese Jihlava.

Nový domov důchodců v Jihlavě bude dokončen nejdříve za dva roky. „Kromě obytných místností budou klientům k dispozici prostory pro rehabilitaci a cvičení, přednáškové místnosti, tvůrčí dílny, kaple, zahrada paměti i vzpomínkové koridory,“ uvedl hejtmanův náměstek Pavel Franěk (ANO). Nové zařízení má fungovat jako odloučené pracoviště domova v nedalekém Ždírci, který také spravuje kraj.

Autoři

Štítky domov důchodců, senioři, stáří, výstavba, nemocnice, dotace, domov pro seniory, Lékárenský komplex Jihlava, domov, Kraj Vysočina, Jiří Běhounek, ČSSD, Jihlava, Pavel Franěk, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je rozhodnuto: U jihlavské nemocnice vznikne domov důchodců se sto dvaceti lůžky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.