Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V letošní Národní potravinové sbírce se vybralo rekordních téměř devět set tisíc porcí jídla

Dvanáct hodin žila v sobotu 11. listopadu celá Česká republika Národní potravinovou sbírkou. Sbírka již tradičně na prahu adventu mobilizovala obyvatele České republiky k pomoci potřebným – a opět úspěšně. Letos sbírka vynesla rekordních 886 000 porcí jídla, které pomohou před Vánoci v domácnostech osamělých seniorů, samoživitelek a jejich dětí, rodin ve finanční tísni, v azylových domech – zkrátka všem lidem v nouzi.

Do pátého ročníku se letos se zapojilo 750 prodejen z řetězců: Tesco, Globus, Penny Market, Kaufland, Albert, Lidl, Billa, Makro, dm drogerie markt a Rossmann. Sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost. Záštitu nad sbírkou převzal ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Během dne jsme potkali řadu úžasných lidí, kteří přišli darovat, a setkali jsme se s množstvím silných příběhů lidí, kteří potřebují naši pomoc. Chci všem poděkovat za 886 000 porcí jídla, které už nyní jsou na cestě k potřebným. Je to o skvělých 110 000 porcí více než loni,“ řekla za organizátora sbírky Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé v Jihlavě se mohou zapojit do Národní potravinové sbírky. Vítána je také drogerie 

„Sbírka ukázala, že nejsme lhostejní k lidem v tíživé životní situaci. Ceníme si každého daru, doslova každé instantní polévky, ale samozřejmě nás těší, že letos byla řada dárců opravdu štědrá. Zajistila tak 354 tun trvanlivých potravin a 33 tun drogistického zboží,“ dodává Pavlína Kalousová. Jde o předběžné výpočty, které budou ještě verifikovány.

Sešly se i kvalitní potraviny 

Národní potravinová sbírka byla letos ve všech ohledech rekordní. Zapojilo se o 90 prodejen více, vybralo se víc o 42 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a o 28,4 tun drogistického zboží více (loni 4,6 tun).

Lidé darovali trvanlivé potraviny jako například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky a dětské výživy a drobné cukrovinky. Potěšitelné bylo, že lidé reagovali na prosby organizátora sbírky a často se letos darovaly i masové a rybí konzervy a další výživově kvalitní potraviny. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

Nejvíce se vybralo prodejně Tesco v Praze 10 v Edenu, kde lidé darovali 8,1 tun. Mimo Prahu byli nejštědřejší zákazníci v Globusu v Brně se 4,2 tunami a Globusu Olomouc (3,2 tuny) a Pardubicích (3,1 tun).

 „Národní potravinová sbírka by se nemohla uskutečnit bez dobrovolníků, kteří v kuchařských zástěrách s logem „Potraviny pomáhají“ ve všech obchodech informovali zákazníky, rozdávali seznamy s doporučenými potravinami, vybírali zboží od dárců, třídili ho a připravovali k transportu. To vše ve svém volném čase a s neuvěřitelným nadšením a snahou pomoci dobré věci. Letos jich bylo 4314, což je o 745 více nadšenců než loni,“ říká Zuzana Krmelová, koordinátorka Národní potravinové sbírky z platformy Byznys pro společnost.

Důležitá logistika 

Pomoc po zabalení dobrovolníky putovala do skladů České federace potravinových bank, Naděje, Armády spásy a Charity Česká republika. „Je skvělé, jak Národní potravinová sbírka mobilizuje českou veřejnost, aby pomohla potřebným lidem. Jde o výraznou podporu, která umožní zaplnit sklady potravinových bank, z nichž pak rozdělujeme darované potraviny a hygienické prostředky mezi neziskové a charitativní organizace,“ říká Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank. „Letos se do sbírky zapojilo všech 14 potravinových bank a tím je zaručeno, že pomoc doputuje do každého regionu v Česku. S distribucí nám pomůže více než 300 partnerských neziskových organizací, které pomáhají potřebným.“

I letos již potřetí byla výhradním přepravním partnerem sbírky společnost Raben Logistics Czech, která večer po sbírce převezla darované potraviny z více než 80 prodejen v devíti krajích republiky do potravinových bank a různých neziskových organizací. „Našim zapojením chceme ukázat jak nezbytná je logistika a přeprava v každodenním životě. Žijeme v době přebytku, i když si to často nepřipouštíme. Rádi proto využíváme příležitost podílet se na projektu, který poukazuje na tuto skutečnost a zároveň umožňuje pomáhat lidem, kteří se ocitli v nouzi,“ vysvětluje důvod zapojení Jakub Trnka, generální ředitel společnosti Raben pro Českou republiku a Slovensko.

Záštitu nad letošní Národní potravinovou sbírkou převzal ministr zemědělství Marian Jurečka. „Jsem rád, že se díky Národní potravinové sbírce dostane pomoc k potřebným. Za důležité však považuji i to, abychom omezili plýtvání potravinami. Ministerstvo zemědělství proto podporuje činnost potravinových bank, letos jsme na jejich provoz přispěli 30 miliony korun,“ řekl Byznysu pro společnost Marian Jurečka.

Možnost zapojit se do sbírky dostali lidé také v krajské Jihlavě. Po celou sobotu 11. listopadu mohli potraviny a drogerii nosit do redakce Českého rozhlasu Vysočina na Masarykově náměstí.


Národní potravinovou sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, Nadějí, Armádou spásy a Charitou Česká republika. Na realizaci sbírky se podílí také řada neziskových organizací a více než 4300 dobrovolníků.

Zdroj Byznys pro společnost

Štítky Národní potravinová sbírka, potraviny, drogerie, pomoc, chudoba, jídlo, Česko, banka, advent, Marian Jurečka, Vánoce, Tesco, Globus, nezisková organizace, Penny Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V letošní Národní potravinové sbírce se vybralo rekordních téměř devět set tisíc porcí jídla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.