Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská radnice letos zmapuje hroby významných osobností. Třeba Plocka nebo Löwa

Jihlavská radnice letos mapuje hroby osobností spojených s městem. Úředníkům při tom pomáhají historici a archiváři. Zatím procházejí ústřední hřbitov, kde si všímají i architektonicky zajímavých náhrobků. Do konce roku chtějí sestavit seznam čestných hrobů, o něž by se město mohlo starat, řekl Tomáš Koukal z městského odboru školství. Na ústředním hřbitově je okolo 10 500 hrobů, nejstarší pocházejí z druhé poloviny 19. století.

Pracovní skupina zatím vytipovala okolo 200 zajímavých hrobů, v konečném seznamu ale bude nižší počet, předpokládá Koukal. Následovat budou jednání s případnými pozůstalými nebo se zástupci státu, do jehož vlastnictví přešly opuštěné hroby. Město se už stará o válečné hroby, což je povinnost, která mu plyne ze zákona. Kromě pamětních desek a pietních objektů jde o 559 hrobů s ostatky.

Na ústředním hřbitově v Žižkově ulici zabírajícím 12,5 hektaru půdy jsou mimo jiné pohřbeni jihlavští starostové, podnikatelé, kněží a oběti válek.  Najít se stále dají také hroby německých obyvatel Jihlavy, jejichž potomci museli z města po druhé světové válce odejít.

Pozornost poutá hrobka rodiny Karla Löwa, majitele textilních továren v Heleníně a v Malém Beranově, v nichž koncem 19. století pracovalo podle dostupných údajů okolo 2000 lidí. Nachází se tam například i hrob lékaře Leopolda Fritze, jenž v roce 1869 patřil mezi zakladatele tohoto hřbitova.  Pohřben na ústředním hřbitově byl také Evžen Plocek, který se v dubnu 1969 na jihlavském náměstí zapálil na protest proti nastupující normalizaci.

Správa hřbitovů se stará také o menší hřbitov Kalvárie v Helenínské ulici.

Na těchto dvou hektarech pozemků se nachází přibližně 2300 hrobových míst.  Podle vedoucí správy Jitky Přibylové na hřbitovech v posledních letech přibývají hlavně menší urnová místa, protože pozůstalí upřednostňují kremace. Pohřbů do země je v padesátitisícové Jihlavě menšina.

Autoři | Foto www.dedictvivysociny.cz

Štítky hroby, hřbitov, osobnosti, radnice, Evžen Plocek, Karel Löw, druhá světová válka, Jihlava, Leopold Fritz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská radnice letos zmapuje hroby významných osobností. Třeba Plocka nebo Löwa | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.