Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihlavská základní škola se zapojila do celoevropské kampaně, oblékla hada Edu

Do celoevropské kampaně „Oblékáme hada Edu“ se zapojila, jako jediná v celém Kraji Vysočina, jihlavská základní škola Jungmannova. V letošním roce se v České republice zapojilo 23 škol. Kampaň “Oblékáme hada Edu” podporuje chůzi, jízdu na kole, veřejnou dopravu nebo spolujízdu, tedy jeden z udržitelných způsobů dopravy do školy a je zaměřena na děti a jejich rodiče.

Celá kampaň začala nejprve předběžným průzkumem, který se konal začátkem září. Škola při něm zjišťovala, jaké procento žáků se do školy nedopravuje autem. Vzhledem k tomu, že žáci Jungmanovy školy mohou využívat k cestě do školy školní autobus, tak byl výsledek velmi dobrý. 98 procent žáků využilo jiný způsob dopravy než osobní auto.

O týden později začal dvoutýdenní  vlastní průzkum, kdy škola každý den sledovala způsob dopravení se žáků do školy. „Za každou udržitelnou cestu žáci dostávali malé samolepky, kterými plnili samolepky zelené. Pokud žáci zaplnili zelenou samolepku určeným počtem samolepek, mohli ji nalepit na hada Edu,“ vysvětlila Ivana Málková, ředitelka ZŠ Jungmannova.

Během vlastního průzkumu se základní škole Jungmannova nepodařilo získat vytoužených 100 procent, ale udržela si původní 98 procentní hodnotu. Během hlavního průzkumu zařazovali učitelé do výuky i témata dopravní výchovy. Součástí byla i návštěva akcí na Masarykově náměstí v rámci Evropského týdne mobility.

V pondělí 2. listopadu pak kampaň  vyvrcholila kontrolním výzkumem, při němž bylo zjištěno, že udržitelným způsobem cestovalo v tomto dni 97 procent žáků. „Během hlavního průzkumu navštívila naši školu Soňa Krátká, koordinátorka Projektu Zdravé město a místní Agenda 21, která žákům věnovala za účast v kampani mnoho krásných cen,“ uzavřela ředitelka školy Málková.

Hra s hadem Edou, která původně začala jako relativně malý projekt v belgických Flandrech, se v průběhu let rozvinula do celoevropské kampaně. Počet škol, které se do kampaně zapojují, neustále roste. Výsledky kampaně ukazují, že se úspěšně zvyšuje používání udržitelné dopravy a snižují se emise oxidu uhličitého.

Foto www.jihlava.cz

Štítky základní škola, doprava, průzkum, Česko, Kraj Vysočina, Vlámsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská základní škola se zapojila do celoevropské kampaně, oblékla hada Edu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.