Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Policejní psovod z Vysočiny dovezl z mistrovství na Ukrajině první místo

Vysočina zazářila minulý týden na mistrovství ve služební kynologii, které se konalo na Ukrajině. Policejní psovod Patrik Topinka se psem jménem Wasco porazil všech pětatřicet soupeřů.

Mezinárodní mistrovství Národní policie Ukrajiny ve služební kynologii se konalo od úterý 26. září do pátku 29. září ve městě Užhorod. Své umění zde předvedlo pětatřicet psovodů, většina soutěžících zastupovala Národní policii Ukrajiny. Na soutěž byli dále pozváni zástupci policie jiných států a Českou republiku reprezentoval policista z Vysočiny Patrik Topinka s belgickým ovčákem jménem Wasco. Oba jsou profesionálové s mnohaletými praktickými zkušenostmi a mají za sebou řadu vítězství při celorepublikových soutěžích Policie České republiky.  

„Na mistrovství byl přítomen také Martin Růžička, vedoucí oddělení služební kynologie na Vysočině. Oba čeští policisté předali psovodům na Ukrajině spoustu svých znalostí a zkušeností, naopak si přivezli informace o výcviku policejních psovodů v cizí zemi i zážitků z kynologické soutěže, která byla v mnoha směrech od našich odlišná,“ doplňuje Jana Kroutilová, policejní mluvčí.

Soutěžící porovnávali své nadání hned v několika disciplínách. Byla to poslušnost, stopa, obrana, překážková dráha a speciální pachové práce. První tři jsou podobné disciplínám, ve kterých soutěží policejní psovodi i u nás, zbývající dvě jsou ale zcela odlišné. „Speciální pachové práce navíc provádějí u české policie psovodi na speciálních pracovištích. Vrchní inspektor Topinka měl na přípravu velmi málo času a při některých úkolech musel se psem Wascem při plnění disciplíny improvizovat. Ve velké konkurenci, na území jiného státu a při disciplínách, na které se nemohl důkladně připravit, si ale přesto nadpraporčík Patrik Topinka se svým psem po celou dobu šampionátu vedl stabilně výborně a držel se stále na předních pozicích, v disciplíně obrana obsadil první příčku,“ pokračuje Kroutilová.

V celkovém pořadí dosáhli zástupci z Vysočiny nejvyššího počtu bodů a mezinárodní mistrovství vyhráli. Osobní gratulaci připojil také hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který byl v té době v ukrajinském Užhorodě na pracovní návštěvě.

„Při ukrajinském mistrovství plnili psovodi soutěžní disciplíny na hřišti, většinou ve vymezeném ohraničeném prostoru, to je v porovnání s námi odlišné. My se snažíme veškeré úkoly provádět v terénu, objektech a za podmínek co nejvíce blízkých reálné situaci. Psovod je také u nás více v kontaktu se svým psem,“ přiblížil odlišnosti vrchní komisař Martin Růžička.

Jak dále dodal, jiná je také disciplína překážková dráha, ve které musí psovod i jeho pes zdolat řadu překážek, jako překonat dřevěnou stěnu, plazit se pod překážkou, vylézt na značně vyvýšené místo po žebříku nebo například přeskočit volný prostor. „Touto disciplínou se zřejmě budeme inspirovat a je možné, že v nějaké vhodné podobě takto rozšíříme soutěže i u nás. Naopak ukrajinské policisty při této disciplíně zaujalo, že náš psovod při zdolání překážkové dráhy měl psa na volno a pes je vždy v blízkosti svého psovoda, pokud nedostane jiný povel, na rozdíl od nich, kteří měli psa na vodítku, a pes byl na dráze i ve velkém předstihu před psovodem, “ přiblížil další zkušenosti Růžička.

Nejvíce odlišnou byla disciplína speciální pachové práce, při které měli soutěžící za úkol mimo jiné nalézt daný předmět ukrytý v jedné ze šesti krabic a dále přiřadit k pěti vedle sebe stojícím osobám jejich odložené věci. Takovou činností se u nás zabývají speciální policejní pracoviště.

„Jsem rád, že jsem se mohl mistrovství zúčastnit, byla to pro mě velká zkušenost a možnost načerpat informace o výcviku služebních psů u zahraničních kolegů, pro další výkon služby byla naše účast na mistrovství jednoznačným přínosem,“ zakončil úspěšný policista z Vysočiny Patrik Topinka.

Foto Policie ČR

Štítky psovod, Patrik Topinka, Wasco, Ukrajina, mistrovství, policie, kynologie, Kraj Vysočina, pes, soutěž, Martin Růžička, Užhorod, Policie České republiky, Česko, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Policejní psovod z Vysočiny dovezl z mistrovství na Ukrajině první místo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.