Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavský park po roce provoní veganské pokrmy. Lidé ochutnají halušky nebo raw dorty

Již počtvrté v jihlavském Parku Gustava Mahlera zavoní Veganské hody. V pátek 22. září se od 15 hodin návštěvníci akce mohou těšit na ochutnávku bezmasých pokrmů, zároveň ale mohou své recepty i pokrmy sdílet s ostatními.

Hlavním cílem akce je informovat o veganství jako takovém, zmíněné hody jsou jednou z aktivit, které chtějí tento způsob stravování pozitivním způsobem představit veřejnosti. Své veganské jídlo k ochutnání může přinést každý – ať už vegan či nevegan. K dispozici budou stoly, misky, příbory i vybavení pro ohřev jídla.

„Návštěvníci budou mít možnost poznat, že veganství má mnoho podob a ochutnat pestrou nabídku pokrmů – ať už těch, které čerpají ze zásad zdravého životního stylu nebo těch, které se inspirují tradiční českou a slovenskou kuchyní. K ochutnání tak bude například koprová omáčka, sojové výpečky se zelím a bramborovým knedlíkem nebo halušky s uzeným (tempehem). Chybět nebudou různé netradiční saláty nebo jídla světové kuchyně, od indické až po čínskou. Milovníky sladkého nalákáme na raw dorty, pusinky nebo tradiční makovec,“ říká Adam Hruška, jeden z organizátorů Veganských hodů.

Dobročinný podtext 

Veganské odpoledne bude zároveň i jakousi poradnou pro ty, kteří s tímto způsobem stravování začínají. Na místě totiž budou dlouholetí vegani a veganky a rádi se podělí o své zkušenosti a také poradí, kde si zajistit všechny potřebné suroviny.

Veganské hody jsou koncipovány jako nekomerční, komunitní a otevřená událost. Organizátoři uvítají, když se do akce zapojí co nejširší veřejnost. „V zahraničí již zcela běžná možnost bezmasé alternativy na jídelním lístku není v našem městě ještě standardem. Chceme se stát inspirací, že to jde. Chutně, levně, zdravě a eticky. Případné dobrovolné příspěvky na potraviny po akci věnujeme jihlavskému kolektivu Jídlo místo zbraní, který každou sobotu vaří a rozdává veganské jídlo zdarma, a to všem bez ohledu na věk, etnický původ, vyznání nebo postavení ve společnosti,“ vysvětluje Adam Hruška.

Ještě doplňuje, že jihlavské Veganské hody navazují na podobné akce, které se konají v Praze, Brně, Bratislavě i dalších evropských městech. Loňského ročníku se účastnilo přes dvacet kuchařů a kuchařek a návštěvníci měli možnost vybírat z téměř šedesátky pokrmů – slaných i sladkých, teplých i studených. Celkem se vydalo více než dva tisíce ochutnávkových porcí jídla. Více informací a tabulka se seznamem jídel jsou k dispozici na facebookové stránce události.

Foto rawplanet.cz

Štítky vegan, pokrmy, jídlo, hody, Park Gustava Mahlera, pokrm, Gustav Mahler, dort, halušky, Praha, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský park po roce provoní veganské pokrmy. Lidé ochutnají halušky nebo raw dorty | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.