Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

FOTO: Jedenáct míst v Jihlavě ožilo barevnými letničkami. Obdivovat je lze do podzimu

V Jihlavě je v těchto dnech plno barevných květů, konkrétně na jedenácti místech provedl jihlavský magistrát takzvaný přímý výsev letniček. Od jara do podzimu tak lidé v krajském městě mohou sledovat proměny „paloučků“ plných barev a vůní.

Během roku postupně kvetou chrpy, cínie, sluncovky a večernice, krásnoočka a třapatky, lnice či krásenky a další druhy. Na květiny rychle nalétnou včely, motýli, čmeláci, pestřenky a mnoho dalších, na brouky postupně začnou přilétávat drobné druhy ptáků.

K tomuto kroku se jihlavský magistrát rozhodl ještě z dalšího důvodu, než je ten estetický. Záhony s letničkami jsou také jednodušší a levnější na údržbu a lidé do květin hází méně odpadu než třeba do keřů. Lidé, kteří by si rádi utrhli pár květin domů, mají smůlu. Letničky z těchto záhonů jsou velmi křehké, zvadnou dříve, než si je lidé donesou domů. A také případně ve váze dlouho nevydrží.

Reakce na přirozenější, ale v městském prostoru neobvyklý typ záhonů nebyly od počátku jen kladné. „Víme o dřívějších kriticích, kteří si ale dnes chodí záhony pravidelně prohlížet, a sledují, co nového vykvetlo,“ komentovala postupnou změnu postojů veřejnosti vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková. 

Záhony přímo vysetých letniček a trvalek jsou například na hradebním parkánu, u parkoviště v Mrštíkově ulici, na některých kruhových objezdech, v areálu ústředního hřbitova nebo v části města Pístov.

Letničky v Jihlavě

Sobota, 12. srpna 2017, 10:40

Letničky v Jihlavě
Letničky v Jihlavě

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky letničky, květy, barvy, záhony, magistrát, výsev, Jihlava, jednoletá rostlina, květiny, záhon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jedenáct míst v Jihlavě ožilo barevnými letničkami. Obdivovat je lze do podzimu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.