Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za poslední rok v Jihlavě vstoupilo sedm párů do registrovaného partnerství

Už jedenáct let v České republice mohou osoby stejného pohlaví uzavírat takzvaná registrovaná partnerství. To jim přiznává určitá práva a povinnosti zejména v oblasti dědictví, daní, vyživovací povinnosti a práva zastupovat se v běžných věcech.

Za celou dobu využilo možnosti registrace 2.647 stejnopohlavních párů. Během 11 let se uskutečnilo celkem 1716 gay „svateb“, lesbických bylo 931. Od července 2006 do července 2017 požádalo o zrušení partnerství 176 lesbických párů, gayů o něco méně - 148.

Více než čtvrtina všech partnerství a nejvíce v ČR se jako obvykle uzavřela v Praze – od ledna do června 2017 se tam registrovalo celkem 38 mužských a 15 ženských párů.

Naopak nejméně partnerství se uzavřelo na Vysočině – 1,6% z celkového počtu. Od poloviny loňského roku do letošního července do registrovaného partnerství v Jihlavě vstoupily čtyři mužské a tři ženské páry. Jediným místem na Vysočině, kde lze uzavřít registrované partnerství, je jihlavský magistrát. 

Registrované partnerství má svá specifika. Uzavřít ho lze pouze na registrujících matričních úřadech v krajských městech a obsahově se od klasického sňatku podstatně liší. Po zemřelém například jeho partnerovi nevzniká nárok na pozůstalostní důchod, partneři nejsou považováni za vdovy a vdovce. Uzavřením partnerství podle občanského zákoníku nevzniká švagrovský vztah k rodině protějšku. Dále partnerství neřeší institut společného jmění.

V oblasti rodičovství osob stejného pohlaví se v poslední době uskutečnilo několik změn. Loni v červnu zrušil Ústavní soud zákaz adopcí pro osoby žijící v registrovaném partnerství a letos uznal americký rodný list dítěte odnošeného náhradní matkou se dvěma otci. Společná adopce dětí registrovanými partnery není možná, pouze jeden se může stát osvojitelem, není možná ani adopce dítěte druhého partnera.

Autoři

Štítky partnerství, magistrát, registrace, statistika, registrované partnerství, Jihlava, Česko, adopce, Kraj Vysočina, Praha, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední rok v Jihlavě vstoupilo sedm párů do registrovaného partnerství | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.