Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Nakupování v City Parku lidem na celý měsíc zpestří obři oceánů v životní velikosti

Obři oceánů. Tak zní název výstavy, která ode dneska lidem zpříjemní nakupování v jihlavském obchodním centru City Park. Nákupní pasáž City Parku se na celý měsíc promění tak trochu v podvodní království. Většina exemplářů je také doplněna televizní obrazovkou, na které je promítáno video konkrétního živočicha.

 „Návštěvníky u nás na pasáži čeká seznámení s takovými tvory jako je vorvaň obrovský, kosatka dravá, žralok bílý nebo delfín skákavý. Kromě toho se budou nad pasáží doslova vznášet také krakatice obrovská a manta obrovská v doprovodu potápěčů,“ vyjmenovává impozantní exponáty Jana Vránová, marketingová manažerka City Parku.

Výstava je také výjimečná tím, že se jedná o edukativní akci. „Všechny exponáty jsou dokonalou kopií oceánských obrů vyrobených na základě detailních předloh vědeckého původu, a mohou tak sloužit i jako naprosto věrná učební pomůcka,“ říká o výstavě Pavel Kratochvíl, který je jejím tvůrcem.

Na titulce časopisu

Garancí vysoké odborné hodnoty výstavy je záštita National Geographic Channels International. Návštěvníci výstavy se budou moci vyfotit s potápěčem, a stanou se tak osobou na titulní stránce časopisu National Geography.  

Jihlava je devátým městem v České republice, kde výstava probíhá. „Výstava začala v září loňského roku v Olomouci, od té doby putujeme po městech ČR. Příští rok plánujeme Slovensko a Polsko. Výstava je víceméně neměnná, do budoucna přemýšlíme o doplnění interaktivních prvků. Výstava zatím objíždí česká obchodní centra, do budoucna se nabízí otevřít třeba nějaké oceárium, ale to je zatím hudba budoucnosti,“ dodává Pavel Kratochvíl.  

ČTĚTE TAKÉ: City Park se promění v podvodní království a přivítá obry oceánů v životních velikostech 

U lidí nejoblíbenějšími exponáty jsou kosatka, vorvaň nebo krakatice, z menších pak žralok, narval nebo manta. Kromě těchto obrů návštěvníky obchodních center může zaujmout velká sbírka čelistí a žraločích zubů.

Výroba trvá až tři měsíce

Na samotné tvorbě podmořských velikánů pracovala zhruba šestice lidí. Jak vlastně takový obr oceánů vzniká? „Základem je polystyren, který se vystrouhá do základního tvaru, poté se to vybrousí, celé zalaminuje a případně se na to dávají povrchové plastelíny, které vytvrdnou. Ty se užívají třeba na detaily oka,“ popisuje Ondřej Plachký, jeden z tvůrců mořských zvířat. Práce na detailech zabere mnoho času: „Nejkratší čas zabrala výroba běluhy, to bylo asi měsíc a půl. Nejdéle jsem exemplář tvořil tři měsíce,“ vypočítává Plachký.

„V rámci výstavy bude v City Parku probíhat doplňující festival o žralocích, takzvaný Shark fest, který ještě více podpoří edukativní rozměr výstavy Obři oceánů,“ láká na doprovodný program manažerka Jana Vránová.

Výstava v jihlavském City Parku je k vidění ode dneška až do 15. srpna.

V následující fotogalerii se mimo jiné můžete podívat i na to, jak včera v noci probíhala instalace výstavy.  

Výstava Obři oceánů v jihlavském City Parku

Úterý, 18. července 2017, 11:46

Z instalace výstavy
Z instalace výstavy

Foto Jihlavská Drbna

Štítky výstava, obři, podmořský, moře, zvířata, velryba, žralok, kosatka, krakatice, City Park, exponát, obchodní centrum, Česko, National Geographic Society, Polsko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nakupování v City Parku lidem na celý měsíc zpestří obři oceánů v životní velikosti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.