Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině byly vloni třetí nejnižší důchody mezi kraji v Česku. Hůře jsou na tom ženy

Senioři na Vysočině pobírali na konci minulého roku třetí nejnižší důchody v Česku. V průměru měsíčně dostávali 11 193 korun, nižší penze měli jen důchodci v Karlovarském a Olomouckém kraji, a to o desetikoruny. Nejlepší příjmy měli starobní důchodci v Praze, průměrně 12 243 korun. Vyplývá to z údajů jihlavské pobočky Českého statistického úřadu.

Průměrná výše starobního důchodu v Česku byla loni v prosinci 11 460 korun.  Pozice důchodců na Vysočině se v porovnání s ostatními kraji i tak mírně zlepšila. Ještě koncem roku 2009 byly jejich měsíční příjmy v Česku nejnižší. Tehdy v průměru dostávali 9771 korun.

Vysočina se dříve řadila mezi kraje s nejhůř placenými zaměstnanci. Za republikovým průměrem zaostávají mzdy v tomto kraji stále, ale kupříkladu v letošním prvním čtvrtletí měli nižší platy než na Vysočině pracovníci v šesti krajích.

Na Vysočině s půl milionem obyvatel pobíralo koncem minulého roku některý z důchodů 147 000 lidí. Starobních důchodců z nich bylo zhruba 90 tisíc.

Rozdíly v příjmech jsou i mezi penzisty v okresech Vysočiny a mezi muži a ženami. Nejvyšší důchody loni v prosinci pobírali senioři na Žďársku, v průměru 11 441 korun. Naopak nejnižší penze byly vypláceny důchodcům na hospodářsky nejslabším Třebíčsku, a to 10 874 korun. Ještě větší rozdíly byly mezi příjmy mužů a žen ve starobním důchodu. Důchodci dostávali průměrně 12 304 korun, zatímco důchodkyně jen 10 154 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky důchod, penze, peníze, porovnání, senioři, Kraj Vysočina, starobní důchod, Česko, Český statistický úřad, Praha, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině byly vloni třetí nejnižší důchody mezi kraji v Česku. Hůře jsou na tom ženy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.