Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve věznici ve Světlé nad Sázavou získalo 23 odsouzených žen výuční listy

Výuční listy z dvouletých učebních oborů šití prádla a provozní služby si v úterý 13. června v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou převzalo 20 odsouzených žen. Třem dalším budou zaslány do místa bydliště, protože už jim skončil trest a na závěrečné zkoušky přijely z civilního života. Ve světelské věznici dosud získalo výuční list celkem 109 žen, oznámila mluvčí věznice Jana Rajdlová.

Možnost získat přímo ve věznici výuční list mají odsouzené ženy od roku 2009, kdy byly přijaty první žákyně do učebního oboru výroba konfekce. „Učební obory měly vždy spojitost s šitím. Nejdříve jsme měli učební obor výroba konfekce, který se překlenul na obor textilní a oděvní výroba," uvedla mluvčí.

Od roku 2013 se ženy vzdělávají v oborech šití prádla a provozní služby, které podle mluvčí nabízejí lepší možnosti pro uplatnění na trhu práce a svou náplní lépe vyhovují možnostem vybavení věznice.

Vzdělávání ve školském vzdělávacím středisku Věznice Světlá nad Sázavou se uskutečňuje pod hlavičkou Středního odborného učiliště, se sídlem v Praze 4. Zřizovatelem školy je ministerstvo spravedlnosti a slouží pro vzdělávání vězňů. SOU má devět odloučených pracovišť - školských vzdělávacích středisek. Další jsou ve věznicích Heřmanice, Pardubice, Plzeň, Rýnovice, Valdice, Všehrdy, Kuřim a Stráž pod Ralskem.

Školské vzdělávací středisko ve Věznici Světlá nad Sázavou je jediné, kde se vzdělávají odsouzené ženy. V průběhu času se počet žen zařazených do studia měnil. Vzdělávání zahájilo 46 žen. Některé předčasně ukončovaly studium na vlastní žádost, ze zdravotních důvodů nebo kvůli podmíněnému ukončení trestu. Další odsouzené měly možnost se vzdělávat v několika kurzech a vzdělávacích aktivitách. „Jsou to například kurzy základní školy, obsluhy počítače, českého jazyka pro cizince, práce s keramikou či anglického jazyka," dodala mluvčí.

Ročně je ve věznici ve Světlé nad Sázavou zařazeno do různých vzdělávacích kurzů kolem 140 žen. Kapacita věznice je 777 vězeňkyň, aktuální stav je 959 žen.

Autoři | Foto www.vscr.cz

Štítky věznice, Světlá, odsouzené, ženy, výuční list, vzdělávání, Světlá nad Sázavou, studijní obor, výroba, Praha, Věznice Světlá nad Sázavou, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve věznici ve Světlé nad Sázavou získalo 23 odsouzených žen výuční listy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.