Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Technickou soutěž „Stavíme z Merkuru“ ovládlo kvarteto z Náměště nad Oslavou

 Dne 31. května 2017 se konalo v Třebíči finální kolo již čtvrtého ročníku technické soutěže studentů druhých stupňů základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií z Vysočiny „Stavíme z Merkuru“. Soutěž se uskutečnila za podpory firmy Bosch Diesel s.r.o. a Krajského úřadu Kraje Vysočina v Jihlavě. Do letošní soutěže s technickou stavebnicí Merkur se přihlásilo 20 týmů s celkem 80 účastníky.

„Cílem soutěže a práce s technickou stavebnicí Merkur byla podpora technického vyučování a rozvoj technické zručnosti mládeže. Firma Bosch chce pro techniku nadchnout nejen chlapce, ale samozřejmě i děvčata, aby se v budoucnosti nebála věnovat technickým oborům. Proto byl pro účast na soutěži stanoven požadavek, aby v každém soutěžním týmu byla alespoň jedna dívka,“ vysvětlil za spolupořadatele Oldřich Židlík, vedoucí personálního oddělení Bosch Diesel s.r.o.

Úkolem týmů bylo postavit z technické stavebnice Merkur kolový traktor poháněný motorem. Důležité body navíc, které ve výsledku rozhodly o letošním pořadí, mohly týmy získat ve třech technických disciplínách – průjezd slalomovou dráhou na čas, přepravou závaží a přemístěním většího počtu kostek do vymezeného prostoru. Na základě vlastní zkušenosti a možnosti aplikace získaných vědomostí během soutěže si tak zapojení účastníci vytvořili praktický vztah k reálné technice.

Jako nejlepší funkční model traktoru byl hodnotící komisí vybrán model žáků Základní školy Komenského z Náměště nad Oslavou složený z vedoucího týmu Oldřicha Kose a dále žáků 8. - 9. ročníku Karolíny, Adama, Filipa a Tomáše. Všechny zúčastněné týmy finálního kola soutěže získaly od Krajského úřadu Kraje Vysočina a firmy Bosch řadu hodnotných cen. Firma Bosch Diesel s.r.o. věnovala například iPady pro vítězný tým.

„V rámci podpory technického vzdělávání u školních dětí vyhlašuje od roku 2014 firma Bosch společně s Krajským úřadem Kraje Vysočina technickou soutěž pro žáky a žákyně regionálních základních škol pod názvem „Stavíme z Merkuru“. Firma Bosch v Jihlavě opakovaně podporuje základní školy v Kraji Vysočina nákupem technických stavebnic Merkur a Roto. V letošní roce jsme ve spolupráci s Krajem Vysočina rozjeli projekt Lego Mindstorms - programovatelné robotické stavebnice. Tento projekt cílí na žáky devátých tříd základních škol a vhodným způsobem doplňuje technickou výuku na školách,“ doplnil Oldřich Židlík, vedoucí personálního oddělení Bosch Diesel s.r.o.

Z podnětu a za podpory firmy Bosch Diesel s.r.o. organizoval Krajský úřad Kraje Vysočina v roce 2016 pro střední technicky zaměřené školy z Kraje Vysočina projekt pod názvem „Postav si své auto“. Tento, v České republice jedinečný projekt, měl za cíl prostřednictvím stavby atraktivní stavebnice sportovního vozu „Kaipan“ podnítit zájem u mladé generace o techniku a studium technických oborů. Pravidelným pořádáním tzv. „Girls’ Day“ podporuje firma Bosch zájem o techniku u dívek.

Foto Bosch Diesel s.r.o. | Zdroj Bosch Diesel s.r.o.

Štítky bosch, Kraj Vysočina, Merkur, traktor, soutěž, Robert Bosch GmbH, základní škola, krajský úřad, Náměšť nad Oslavou, Jihlava, Třebíč, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technickou soutěž „Stavíme z Merkuru“ ovládlo kvarteto z Náměště nad Oslavou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.