Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Světový den bez tabáku v Jihlavě: Brána Matky Boží zdarma nebo rozcvička na náměstí

Také tento rok se krajská Jihlava rozhodla podpořit Světový den bez tabáku, který připadá na 31. května. V tento den je v centru města pro zájemce připravena řada akcí.

Tou první je volný vstup na Bránu Matky Boží, a to od 9 do 17 hodin. Na turisty oblíbeném místě se bude propagovat zdravý životní styl.

Na hradebním parkánu si mohou zájemci nechat otestovat, jak jsou na tom jejich plíce, jaký mají tlak, nebo třeba kolik mají v těle tuku. Bude se zde diskutovat o kouření, organizátoři nezapomněli ani na děti. Pro ně tu budou k dispozici tvořivé dílničky. Každé dítě navíc po zdolání brány dostane jako pozornost balonek.

Program pak bude pokračovat ještě i v pondělí 5. června, kdy se lidé mohou od 14 hodin zapojit do nordic/priessnitz walkingové procházky, která bude mít svůj start na jihlavském Masarykově náměstí. Délka nenáročné  trasy je zhruba osm kilometrů. Součástí bude i rozcvička, zkouška správného dýchání a samozřejmě závěrečný strečink.

Světový den bez tabáku

Světový den bez tabáku, připadající na 31. květen, upozorňuje na zdravotní rizika spojená s kouřením. Užívání tabákových výrobků je celosvětově druhou nejčastější příčinou úmrtí, kouření v současnosti způsobuje smrt jednoho z deseti lidí na celém světě. Každoročně probíhající kampaň Světový den bez tabáku, vyhlášená Světovým zdravotnickým shromážděním již v roce 1987, má za cíl kromě upozorňování na zdravotní rizika spojená s kouřením také prosazovat efektivní politiku vedoucí k omezení kouření v celé populaci. WHO shrnula potřebná opatření do Rámcové úmluvy o kontrole tabáku (FCTC), kterou nicméně Česká republika jako jediný člen Evropské unie dosud neratifikovala.

Kampaň Světový den bez tabáku je podporovaná rovněž Státním zdravotním ústavem s jeho regionálními pracovišti a také Národní sítí Zdravých měst ČR (NSZM).

Foto pixabay.com

Štítky světový, tabák, program, náměstí, kouření, plíce, brána, parkán, FC Vysočina Jihlava, Brána Matky Boží (Jihlava), Česko, Evropská unie, Světová zdravotnická organizace, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světový den bez tabáku v Jihlavě: Brána Matky Boží zdarma nebo rozcvička na náměstí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.