Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V malé jihlavské dílně vznikají špičkové akustické kytary

Akustické kytary, které díky použitému špičkovému materiálu snesou nejpřísnější měřítka, vznikají v těchto dnech v nenápadné malé dílně poblíž centra Jihlavy. Nástroje vznikají díky nedávnému spojení zkušeného výrobce Jana Michálka se slovenským podnikatelem Otto Halabicou.

První vyrobené kusy se dočkaly značného uznání odborníků na loňském Mezinárodním hudebním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve specializovaných obchodech na Slovensku, v Rakousku a v Německu se prodávají v cenách přibližně od 3000 do 5500 euro (80 tisíc až 150 tisíc korun).

Je to cena naprosto obvyklá ve špičkových kategoriích. Nástroj je stoprocentně ručně postavený. Je vyrobený z luxusního materiálu v malé dílně jedním člověkem,“ popsal výrobce Michálek. Vyučený houslař a absolvent průmyslové školy v Kraslicích pracoval na výrobě elektrických kytar v Hořovicích a nakonec zakotvil v jihlavské klavírce. V roce 1991 začal podnikat jako výrobce kytar. Firma fungovala převážně jako opravna a servis hudebních nástrojů. Jen málo lidí tehdy mělo zájem o postavení nové originální kytary, kterou  Jan Michálek vymyslel.

Zlom nastal v roce 1995, kdy na Michálkův nástroj začal hrát Karel Plíhal, jenž kytaru zahlédl v olomouckém obchodě, odzkoušel a hned si ji koupil. Doporučil ji pak také Jaromíru Nohavicovi, vlastnil ji i Ivo Jahelka a další hudebníci. To všechno podle Michálka zřejmě ovlivnilo slovenského podnikatele Halabicu, který  přišel na jaře 2013 s nabídkou společného projektu. „Řekl jsem tehdy, že nemám zájem, měl jsem svou výrobu a své klienty, ale nedal se odradit. Souhlasil s mými požadavky a nakonec jsme si plácli,“ pochlubil se Jan Michálek. Halabica podle něj přišel s penězi, špičkovým materiálem a vizí výroby akustických kytar nejvyšší kvality.

Michálek promyslel technologii, navrhl a vyrobil přípravky a do šesti měsíců postavil osm zcela nových nástrojů. Slovenský podnikatel Halabica s nimi odjel na veletrh do Frankfurtu. „Sám jsem tam nejel, poslední dva měsíce jsem dělal 20 hodin denně a zhubnul 15 kilo,“ přiznává Michálek. Ukázalo se, že kytary na prestižním veletrhu zaujaly provedením, materiálem a hlavně zvukem. „To je alfa a omega, vizuálně to dokáže udělat kdekdo, ale nám se povedlo, aby kytara také mimořádně dobře hrála. Zvuk je vyvážený, má specifickou barvu, všechny frekvence znějí stejně hlasitě,“ řekl Jan Michálek. To jsou podle něj věci, které jen málo běžných hráčů vůbec vnímá, ale v této nejvyšší kategorii je to nutnost.

Kytary vyrobené v Jihlavě mají vrchní desky ze smrků rostoucích v italských a švýcarských Alpách. Na další části se používá javor z italských a slovenských hor nebo také velmi drahý takzvaný obláčkový javor, který podle Michálka roste jen na dvou místech na světě. Michálek doteď vyrobil přes dvě desítky těchto špičkových nástrojů. Jejich prodej je zatím omezený, lidé je najdou ve specializovaných obchodech na Slovensku, Rakousku a v Německu. Jejich obchodní úspěch podle Michálka určitě přijde. „Pro mě je cenné, že nástroje dobře vypadají a dobře hrají. Vím, že jen málokdo v Česku je dokáže udělat v takové kvalitě,“ uzavřel Jan Michálek.

Foto Luboš Pavlíček, ČTK | Zdroj ČTK

Štítky Jan Michálek, kytara, materiál, veletrh, Jihlava, Německo, Rakousko, Slovensko, Frankfurt nad Mohanem, Karel Plíhal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malé jihlavské dílně vznikají špičkové akustické kytary | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.