Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Švýcaři nemají skládky, všechno recyklují. Představitelé Vysočiny se učili, jak na to

Sdružení obcí Vysočiny (SOV) uspořádalo ve dnech 14. až 16. října návštěvu Německa a Švýcarska. Delegace pod vedením předsedy sdružení, primátora města Jihlavy Rudolfa Chloupka, a radního Kraje Vysočina Zdeňka Chláda byla složena ze starostů obcí a z odborníků na problematiku nakládání s odpady.

Během třídenní cesty se účastníci podrobně seznámili se způsoby nakládání s odpady v Německu a ve Švýcarsku. Nejdůležitějším cílem bylo porovnání postupů obvyklých v České republice se zahraničím a získání inspirace pro další rozvoj odpadového systému na Vysočině. Právě v Německu  a Švýcarsku  je nakládání s odpady řešeno s co největším důrazem na ochranu životního prostředí.

Během cesty získali vysočinští účastníci mnoho poznatků, které budou následně analyzovány, a budou se zkoumat možnosti uplatnění na Vysočině. V obou navštívených zemích je největší důraz při činnostech spojených s nakládáním s odpady kladen na ochranu životního prostředí a na finanční efektivitu celého systému.

První den návštěvy odstartoval přednáškou o způsobu nakládání s odpady v Mnichově. Zde každý občan platí za odpad částku, která je stanovena na základě objemu produkovaného směsného odpadu. Výše platby je přímo úměrná objemu nádoby a frekvenci jejího vývozu. Občané samostatně třídí biologicky rozložitelný odpad, papír a obalové plasty. V závěru prvního dne si účastníci prohlédli bioplynovou stanici se suchou fermentací pro zpracování biologicky rozložitelného odpadu.

Druhý den byla na programu prezentace přednesená zástupcem švýcarského ministerstva životního prostředí, jejímž předmětem byl švýcarský model nakládání s odpady. Ten je založen na principu maximální ochrany životního prostředí, z odpadu se vytřídí všechny složky, které mají následné využití, a zbytkový odpad se využívá energeticky.

Ve zbývajícím čase si účastníci cesty prohlédli zařízení pro energetické využití odpadu a překladiště odpadů. Ve Švýcarsku se neskládkuje, veškerý odpad se využívá.

Foto: Magistrát města Jihlavy 

Štítky odpad, Kraj Vysočina, Švýcarsko, Německo, Jihlava, Rudolf Chloupek, ochrana životního prostředí, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Švýcaři nemají skládky, všechno recyklují. Představitelé Vysočiny se učili, jak na to | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.