Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jihlavě proběhne jarní blokové čištění. Za osm týdnů se uklidí 180 kilometrů komunikací

Uklidit zhruba 180 kilometrů komunikací čeká v rámci jarního blokového čištění Jihlavy pracovníky Služeb města Jihlavy (SMJ). S čištěním začnou ve čtvrtek 30. března, území města s příměstskými obcemi je rozděleno do sedmi úseků. Jarní úklid v Jihlavě potrvá zhruba osm týdnů.

Pracovníci SMJ v počtu dvaceti zaměstnanců budou pracovat na jednotlivých úsecích. Úklid bude probíhat na základě schváleného plánu blokového čištění místních komunikací. Na jarní úklid bude nasazeno třináct kusů techniky. „Jedná se o dva velké zametací stroje, jeden chodníkový zametací stroj, dvě kropicí vozidla, tři vozidla na odvoz shrabků, jedno vozidlo na čištění kanalizačních vpustí, dvě vozidla na nakládání a odvoz uličních smetků a dvě vozidla na rozvoz přenosných dopravních značek,“ popisuje Martin Málek, mluvčí SMJ.

Blokové čištění bude zahájeno úsekem číslo 7 na komunikacích Helenínská, Průmyslová a Pávovská. „V pátek 31. března budeme pokračovat v tomto úseku v Červeném Kříži a Antonínově Dole,“ dodává Málek.

Úsekem číslo 1 je Masarykovo náměstí a přilehlé ulice. Tato část města bude na řadě v sobotu 1. dubna a v neděli 2. dubna, protože je minimální provoz na komunikacích. Předběžný úklid samostatných chodníků na sídlištích a v pěších zónách byl již zahájen v termínu před zahájením blokového čištění.

Značky osm dní předem

„Na ruční čištění jsme přibrali třicet brigádníků, kteří budou zajišťovat škrábání a dočišťování chodníků i parkovišť. Splachování chodníků bude prováděno individuálně. Zároveň při úklidu chodníků a vozovek provedeme čištění tři a půl tisíce dešťových vpustí,“ jmenuje postup čisticích prací Martin Málek.

Po jednotlivých úsecích SMJ instalují přenosné dopravní značky s podtabulkou „čištění města“ a vyznačením data, kdy se bude provádět čištění. Dopravní značky budou umísťovány na jednotlivé úseky osm dní předem.

„Respektování dopravního značení jarního úklidu bude kontrolovat Městská policie Jihlava. Nedodržování a porušování dopravního značení bude pokutováno a případně využito služby k odtahu. Každoročně je  řádově odtaženo přes dvě stovky vozidel jejichž majitelé nerespektují dopravní značení při úklidu,“ doplňuje mluvčí SMJ.

Blokové čištění místních komunikací by mělo skončit ve středu 31. května. „Samozřejmě záleží také na vývoji počasí. Věříme, že nám klimatické podmínky dovolí provádět úklid každý den,“ věří Málek.

Foto www.smj.cz

Štítky Jihlava, úklid, dopravní značka, Martin Málek, chodník, Červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě proběhne jarní blokové čištění. Za osm týdnů se uklidí 180 kilometrů komunikací | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.