Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj Vysočina přispěl dotací na zařízení pro drogově závislé v Koněšíně

Kraj Vysočina včera poskytl 200 000 korun obecně prospěšné společnosti Circle of Life, která se v Koněšíně na Třebíčsku věnuje doléčování lidí s drogovou závislostí. Toto zařízení zde bude v aktuální podobě fungovat do konce roku 2015.

 Ředitelka Marcela Trumpešová k tomu ČTK řekla, že zařízení se dostalo do finanční tísně kvůli úbytku státních dotací. Kraj počítá s tím, že zařízení s letoškem skončí a od ledna provozování této služby převezme třebíčská charita.

„Jsme domluveni, že zařízení bude fungovat do konce roku 2015. Pak část klientů odejde do jiných krajů a část přebere třebíčská charita,“ upřesnil radní kraje Petr Krčál (ČSSD). Terapie je v Koněšíně poskytována s ubytováním, charita by ji měla zajišťovat ambulantně. Podle Krčála by to zatím mělo stačit a v případě potřeby by se výhledově mohla služba charity rozšířit.
Zařízení pro vyléčené narkomany je podle radního na Vysočině i v Sejřku. Na Vysočině se doléčují převážně lidé z jiných krajů, aby se snížilo riziko jejich návratu ke starému způsobu života. Lidé z Vysočiny zase využívají služby v jiných krajích.

Circle of Life poskytuje terapii včetně ubytování od roku 1998, ročně ji podle Trumpešové využije do dvou desítek lidí, i matky s dětmi. V dlouhodobém programu se mimo jiné učí zvládat pracovní návyky, aby se dokázali začlenit do běžného života.

Ředitelka přiznala, že problémy s penězi začaly předloni, kdy kvůli jinému administrativním začlenění služby výrazně klesla státní dotace. Roční rozpočet zařízení je podle ní po škrtech 2,6 milionu korun, ale letošní příspěvky z ministerstva práce a od kraje do dneška dohromady činily jen 1,2 milionu. Uvedla, že kvůli těmto problémům už službu nechtějí provozovat.

Dnes schválené peníze od kraje podle ředitelky padnou na úhradu mezd a provozu za třetí čtvrtletí. Organizace by podle ní do konce roku potřebovala od kraje další, ještě větší dotaci. Radní Krčál prohlásil, že kraj se chystá pomoci, nejdřív ale prověří oprávněnost požadavku. Zastupitelstvo kraje by o další dotaci pro Circle of Life mělo jednat v listopadu.

Zdroj: ČTK

Foto

Štítky Kraj Vysočina, Koněšín, dotace, charita, Petr Krčál, okres Třebíč, ČSSD, Sejřek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina přispěl dotací na zařízení pro drogově závislé v Koněšíně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.