Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skončila série veřejných projednávání územních studií. Bude přímo v centru Jihlavy rozhledna?

Ve středu večer v gotickém sálu jihlavské radnice proběhlo poslední veřejné projednání, tentokrát se jednalo ío lokalitě Na Bělidle. Celkem šlo už o páté diskuzní setkání magistrátu s veřejností. Jihlavané tak měli opakovaně celkem neobvyklou možnost promluvit do toho, jak se změní okolí jejich bydliště. Vítězné soutěžní návrhy budou dopracovány do podobnější podoby a zhruba za půl roku znovu představeny veřejnosti.

V historickém gotickém sálu jihlavské radnice představily své návrhy dvě skupiny architektů. Odborná komise totiž na podzim z došlých osmi soutěžních návrhů na rozvoj lokality Na Bělidle nevybrala jednoznačného vítěze. Architektonické kanceláře tak přímo před došlou zhruba třicítkou obyvatel soutěžily o to, který z návrhů bude vybrán k podobnějšímu dopracování. Konečné slovo ve výběru varianty rozvoje, která bude dále dopracována, bude mít Rada města Jihlavy.

Architekti navrhovali rozvoj lokality o rozloze zhruba pět hektarů mezi areálem Jihlavanu a ulicí U Koželuhu viditelné přímo z centra města. V pohledově exponovaném prostoru v obou návrzích autoři umístili místo zahrádek přibližně stovku nových bytů. Zájem obyvatel vzbudil především druhý z představených návrhů, který obsahuje na malém náměstíčku novou dominantu jihu města - rozhlednu. Autoři tak chtějí vytvořit vyhlídkový trojúhelník s Křížkem na Skalce na západě a na severovýchodě s kostelem sv. Jakuba. Diskutovali i další nápad. Na rozhraní mezi novou a stávající zástavbou je navrženo malé koupaliště.

Co se bude dít s návrhy dál a kdy se podle nich začne v Jihlavě stavět?

„Do konce března bude autorům vítězných návrhů zadáno dopracování územní studie,“ sdělila  Tereza Kafková z odbor rozvoje města, která má v Jihlavě na starosti veřejné prostory. Radnice odhaduje, že za dalších pět měsíců by podrobnější studie znovu představila svým obyvatelům. Tentokrát by již měly být návrhy tak podrobné a závazné, že se jimi musí řídit jak stavebníci při přípravě záměrů, tak úředníci při jejich posuzování. Schválené územní studie by tedy měly velmi ovlivnit to, co ve všech pěti lokalitách bude možné stavět. „Některé úpravy je možné začít provádět poměrně rychle po dokončení územní studie, jiné budou pravděpodobně trvat řadu let,“ doplnila Kafková.

Většina z pozemků, na které byly zpracovány návrhy, je v majetku města. „Zaregistrované studie budou jedním z podkladů pro sestavování budoucích rozpočtů města,“ dodal Tomáš Lakomý z úřadu územního plánování.

Foto Magistrát města Jihlavy (redakčně upraveno), Jihlavská Drbna

Štítky Jihlava, Jihlavan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skončila série veřejných projednávání územních studií. Bude přímo v centru Jihlavy rozhledna? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.