Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Novou provizorní noclehárnu v Jihlavě na dnešek vyhledalo jedenáct bezdomovců

Provizorní nocležnu v Jihlavě vyhledalo v noci na dnešek, kdy byl venku dvacetistupňový mráz, 11 bezdomovců. Jeden přišel v sandálech. Krajské město otevřelo toto krizové zařízení v Žižkově ulici kvůli mrazům v úterý, hned první noc přišlo devět lidí, řekl dnes novinářům náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Uvedl, že v padesátitisícové Jihlavě se odhadem zdržuje kolem 80 lidí bez domova. Během této zimy zemřeli tři bezdomovci, kteří byli ve špatném zdravotním stavu.

Otevřením krizového místa město reagovalo na to, že lidí bez domova v Jihlavě přibývá a že potřebují aktuální pomoc, uvedl náměstek. Počty podle Kaliny stoupají i proto, že v Jihlavě funguje jediná protialkoholní záchytná stanice v kraji. Policisté tam přivážejí lidi z různých částí Vysočiny, někteří už ve městě zůstanou. Mezi jihlavskými bezdomovci je prý i 15 cizinců, kupříkladu Němec a Francouz.

Azylový dům pro muže v Jihlavě s 22 lůžky měl sice v úterý ještě nějaká místa volná, ale jsou bezdomovci, kteří o ně nemají zájem. Služba je totiž určena především lidem, kteří chtějí svoji situaci řešit. V krizových chvílích nechávala poslední dva roky bezdomovce přespat ve své tělocvičně městská policie. Nyní otevřená provizorní nocležna s 20 lůžky funguje od 19:00 do 7:00. Lidé se tam mohou umýt, dostanou prádlo a občerstvení. 

Azylový dům v Jihlavě provozuje středisko křesťanské pomoci. Podle Kaliny má v plánu vybudovat nový azylový dům v Mlýnské ulici. Denní krizové centrum s noclehárnou fungující v době nepříznivých klimatických podmínek by pak mohlo vzniknout v budově nynějšího azylového domu v Čajkovského ulici.

ČTĚTE TAKÉ: Jihlava kvůli mrazu nabízí provizorní nocležnu pro bezdomovce. Využít ji může až patnáct lidí 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovec, Jihlava, mráz, Jaromír Kalina, KDU-ČSL, azylový dům, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novou provizorní noclehárnu v Jihlavě na dnešek vyhledalo jedenáct bezdomovců | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.