Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sbory dobrovolných hasičů na Vysočině si v tomto roce rozdělí až 64 milionů korun

Rok 2017 bude opět štědrý ke sborům dobrovolných hasičů. V případě Kraje Vysočina bude právě mezi ně rozděleno až 64 milionů korun z rozpočtu kraje nebo prostřednictvím kraje. „Historicky kraj dotuje rozvoj akceschopnosti jednotek požární ochrany a nákupy věcného vybavení. Za tímto účelem je v krajském rozpočtu vyčleněna částka 4,3 milionu korun,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Další peníze jsou pro „dobráky“ připraveny na repase a opravy mobilní požární techniky nebo nákup nových stříkaček.

V roce 2017 je Kraj Vysočina připravený administrovat a rozdělit mezi žadatele z řad sborů dobrovolných hasičů:

Dotace na akceschopnost jednotek SDH obcí – 4,3 milionů korun – účelem dotace je udržení a rozvoj akceschopnosti jednotek požární ochrany obcí zařazených do plošného pokrytí Kraje Vysočina ­– nákup věcného vybavení jednotky (ochranné pomůcky, nářadí, spotřební materiál, hasiva…), drobné opravy techniky, nákup PHM, revize a pojištění.

Státní dotace od Ministerstva vnitra Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR – v současné době není známa výše dotace na rok 2017, v roce 2016 to bylo 3,384 milionů korun – dotace je poskytována obcím na pohotovost vybraných jednotek požární ochrany, mzdy členů jednotky, odbornou přípravu, věcné vybavení, náhrady za zásahy jednotky mimo katastrální území obce.

Žádosti z loňského roku 

Dotace na dopravní automobily – stát poskytne k rozdělení obcím v Kraji Vysočina na rok 2017 až 31 milionů korun. Kraj se zavázal přispět ze svého rozpočtu obcím, které získají státní dotaci, částkou do výše 2/3 státní dotace, což může být až 20,66 milionů korun.

Dotace na repase a opravy mobilní požární techniky (cisternové automobilové stříkačky) – v roce 2017 plánuje kraj rozdělit až 1,5 milionů korun. Dotace bude poskytnuta obcím, které si požádaly na podzim loňského roku a splnily podmínky dotačního programu.

Dotace na nákup nových cisternových automobilových stříkaček – předpokládá se, že obcím, které v letošním roce obdrží státní dotaci na nákup CAS, kraj přispěje ze svého rozpočtu. Dosavadní praxe byla taková, že kraj přispěl obci 500 tisíc korun. V roce 2016 realizovaly nákup nové CAS čtyři obce, v letošním roce to bude pět obcí.

Historicky nejvyšší částka 

Celkem tak mohou obce z uvedených programů a podpor získat až cca 64 milionů korun – 35 milionů korun státní dotace, která je poskytována ve spolupráci s Krajem Vysočina, a 29 milionů korun, které formou dotací poskytne Kraj Vysočina.

 V roce 2016 poskytl Kraj Vysočina obcím na požární ochranu 17,67 milionů korun. „Šlo o historicky nejvyšší částku, kterou kraj vyčlenil a rozdělil. V předchozích letech se výše vlastní krajské podpory pohybovala mezi šesti až devíti miliony korun,“  uzavřel hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Tisková zpráva | Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kraj Vysočina, sbor dobrovolných hasičů, rozpočet, požární ochrana, technika, Jiří Běhounek, CASA, Ministerstvo vnitra České republiky, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbory dobrovolných hasičů na Vysočině si v tomto roce rozdělí až 64 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.