Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mlékárenský den v Přibyslavi představí rekordních 19 mlékáren

Na sobotním Mlékárenském dni v Přibyslavi přestaví své mléčné výrobky 19 mlékáren z Vysočiny a jejího okolí. Vedle velkých podniků se zúčastní faremní mlékárny zpracovávající kromě kravského i kozí a ovčí mléko. Účast mlékáren bude nejvyšší v historii přehlídky, která se koná 24. rokem. Jak řekl přibyslavský starosta Martin Kamarád (ODS), rekordní byl rovněž počet mléčných novinek přihlášených do odborné soutěže, jejíž výsledky byly vyhlášeny.

Pětičlenná odborná porota vedená Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické hodnotila 50 mléčných výrobků. Nejvyšší ocenění od ní dostaly výrobky Polabských mlékáren z Poděbrad, Tavírny sýrů Salix Bečváry, jihlavské Moravia Lacto a přibyslavské Pribiny - TPK.

"Všechny výrobky hodnotíme podle čtyř ukazatelů - obal, vzhled a konzistence, chuť a vůně a nakonec posuzujeme také inovativnost toho výrobku," řekl Štětina. Rozhodující roli ale hrála chuť a vůně mléčné novinky.

Polabské mlékárny vyhrály kategorii mléčné nápoje a zakysané výrobky se svým jogurtem řeckého typu Milko s příchutěmi. Hodnoceno bylo 13 novinek. V kategorii čerstvé a tvarohové sýry, tvarohy a pomazánky nasbíral nejvíc bodů z 18 soutěžních výrobků tavený sýr s tvarůžky Tavírny sýrů Salix.

Z osmi přírodních zrajících sýrů porotcům nejvíc chutnala novinka jihlavské mlékárny Moravia Lacto - sýr Herold. Poslední kategorii věnovanou kozím a bílým sýrům, a také specialitám vyhrála v konkurenci 11 výrobků přibyslavská Pribina - TPK s třešňovou tyčinkou Pribináček. 

Mlékárenského dne se pravidelně účastní několik tisíc návštěvníků. Kromě ochutnávky v radničním sklepení nakupují mléčné výrobky u podnikových stánků na náměstí. Sklepení bude v sobotu 12. září otevřeno od 09:00. Dvě hodiny po poledni pak budou vyhlášeny výsledky divácké soutěže o nejlepší expozici mléčných výrobků Přibyslavský krajáč.

Zdroj: ČTK

Štítky Přibyslav, sýr, mléčný výrobek, ODS, Kraj Vysočina, Jiří Štětina, Moravia Lacto a.s., Pribina (firma), Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Poděbrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mlékárenský den v Přibyslavi představí rekordních 19 mlékáren | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.