Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavští kuchaři zazářili na soutěži v Karlových Varech. Vyvařili si třetí a sedmé místo

Gastronomické soutěže Lázeňský pohárek 2016, kterou hostil Grandhotel Pupp v Karlových Varech, se zúčastnili žáci třetího ročníku oboru kuchař-číšník OA, SZŠ a SOŠS Jihlava Patrik Tacinec a Daniel Šimák. V konkurenci dalších 18 žáků ze škol po celé republice byli se svými gastronomickými výtvory rozhodně vidět.

Zkušený Patrik Tacinec skončil ve zlaté úrovni a na celkovém třetím místě, nováček v podobných soutěžích Daniel Šimák se svou stříbrnou úrovní a sedmým místem dosáhl také významného úspěchu.

„Profesionálové v oboru gastronomie v Kraji Vysočina rozhodně stále chybí, a proto gratuluji klukům k úspěchu a věřím, že budou své znalosti i zkušenosti dále rozvíjet a ž v oboru a hlavně u nás na Vysočině zůstanou,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová, která připomněla, že v září letošního roku odstartoval první ročník Gastroakademie, v rámci které čtrnáct nejšikovnějších vybraných žáků krajských hotelových škol absolvuje intenzivní desetiměsíční speciálně připravenou praxi ve vybraných restauracích Kraje Vysočina.

Oba žáci OA, SZŠ a SOŠS Jihlava se připravovali pod vedením učitele odborného výcviku Libora Homolky. „Struktura soutěže je velmi zajímavá a netradiční. Soutěžící podstatnou část svých jídel připravují dopředu a své pokrmy dotvářejí až na místě. Během necelých dvou hodin tak vznikly luxusní tabule s chutnými delikatesami,“ prozradil k soutěži Libor Homolka, který se s žáky v rozsahu desítek hodin na soutěž připravoval.

Ve druhá části soutěže žáci absolvovali pódiové vystoupení a doslova v přímém přenosu vařili vybraný předkrm, který se musel shodovat s tím přivezeným z domácí přípravy. Oba soutěžní úseky hodnotila odborná porota složená z vyhlášených šéfkuchařů významných hotelů a dalších gastronomických podniků. Vzhledem k tomu, že soutěžili i cukráři, nechyběly ani cukrářské celebrity svého oboru.

V hlavní roli švestka 

Letošní ročník byl tematicky svázaný s oslavami 700 let od narození Karla IV. Jako hlavní a povinná surovina byly švestky, které právě Karel IV. tak obdivoval a jejich sazenice k nám nechal dovézt až z Francie. Také proto vybral Libor Homolka svým svěřencům jako základ předkrmů vepřovou panenku se švestkovou omáčkou pro Patrika Tacince a pečená filátka z candáta pro Daniela Šimáka. Na rychlou pódiovou přípravu nic jednoduchého.

Navíc doladění obou předkrmů si vyžadovalo velké soustředění na detaily a velkou pozornost při tepelné úpravě masa i přílohy. Náročný výběr se však vyplatil. Patrik Tacinec svou vepřovou panenkou nadchl odbornou porotu a skončil ve zlaté úrovni na třetím místě. Daniel Šimák se s candátem také velmi dobře popral a vyvařil si stříbrnou úroveň a sedmé místo.

„Libor Homolka i ostatní vyučující mohou směle tvrdit, že naše škola je v kuchařině velmi významným článkem při přípravě budoucích úspěšných gastronomických odborníků. Kuchařů, kteří se neztratí a budou toto řemeslo propagovat v té nejlepší rovině,“ pochvaloval si jeden z dalších gastronomických úspěchů ředitel školy Libor Fasora. „Nejde jen o radost z úspěchu. Jde také o důležitost mít srovnání s celorepublikovou konkurencí a vidět chuť a snahu dále se zlepšovat,“ uzavřel ředitel.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky soutěž, Karlovy Vary, Jihlava, Grandhotel Pupp, Kraj Vysočina, předkrm, Karel IV. Lucemburský, Jana Fialová, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští kuchaři zazářili na soutěži v Karlových Varech. Vyvařili si třetí a sedmé místo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.